Business Internaţional

Presedintele Statoil a demisionat

23.09.2003, 00:00 23



Controversatul presedinte al celui mai mare grup norvegian de produse petroliere si gaz natural, Statoil, si-a dat demisia, pe fondul unor acuzatii de primire de mita. Plecarea lui Leif Terje Loeddesoel a survenit in urma investigatiilor lansate inca din luna septembrie de politia norvegiana, dar mai ales in urma controversatei plati pe care conducerea companiei a dispus-o catre o firma de consultanta banuita a avea relatii cu guvernul iranian.



Intr-o scurta declaratie emisa duminica, Loeddesoel a declarat ca nu mai isi poate indeplini cu eficienta functia de conducere a consiliului Statoil in urma recentului scandal care a afectat compania. Demisia lui Loeddesoel a fost acceptata si a devenit imediat efectiva.



Atat Loeddesoel cat si directorul executiv al Statoil, Olov Fjell, au fost aspru criticati de presa norvegiana, de obicei destul de reticenta, dar si de sindicate, pentru rolul pe care acestia l-au jucat in afacerea "iraniana".



Saptamana trecuta, consiliul companiei a emis o declaratie prin care se incrimineaza contractul de consultanta in valoare de 15,2 milioane euro incheiat cu Horton Investment.



Desi Olov Fjell s-a aflat si el in focul acuzatiilor, consiliul Statoil a considerat ca acesta ramane persoana cea mai indicata sa conduca compania.



La inceputul acestei luni, politia economica norvegiana a desfaurat o ancheta la sediul companiei din Stavanger, pentru a determina daca contractul de 15 mil. euro s-a derulat in limitele legii.



Scandalul, denumit in presa norvegiana "Irangate", a dus si la demisia lui Richard Hubbard, manager al operatiunilor internationale de explorare si exploatare.



"Adunarea corporatista" - organism care numeste membri consiliului de administratie - se va intalni miercuri pentru a analiza aceste probleme. Unii analisti sunt de parere ca intrunirea de miercuri ar putea avea ca rezultat un vot de neincredere adresat consiliului companiei.



Infiintata pentru a gestiona interesele petroliere ale statului norvegian, Statoil a fost partial privatizata in 2001 cand statul a vandut un pachet de actiuni reprezentand 17,5% din capitalul societatii catre diferiti investitori.



Productia medie zilnica a companiei se ridica la 3 milioane barili de petrol si gaz natural.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels