Business Internaţional

Pretul otelului taie din profitul Electrolux

24.09.2004, 00:00 10

Compania Electrolux, liderul mondial al pietei electrocasnicelor, a afirmat ca profitul aferent celui de-al doilea trimestru al anului va fi sub estimari, din cauza costurilor ridicate ale materiilor prime, in special al otelului, precizeaza Bloomberg.
Costurile companiei vor creste cu aproximativ 160 de milioane de dolari, in a doua jumatate a anului. Astfel, profitul operational va fi redus cu 68 de milioane de dolari in perioada aferenta, au sustinut reprezentantii companiei. In urma acestui anunt, actiunile companiei au pierdut 7,4% din valoare la bursa din Stockholm.
Electrolux, care fabrica frigidere, congelatoare, plite electrice si masini de spalat, a spus ca va ridica preturile produselor sale pentru a face fata majorarii costurilor de productie, si va directiona anumite operatiuni catre zone cu costuri mai reduse, cum ar fi Ungaria. Manevra va salva aproximativ 95 milioane dolari. Electrolux este unul dintre cei mai mari consumatori de otel din Europa, materie prima care aproape si-a dublat pretul in ultimul an.
''Cresterea pretului otelului are o amplitudine pe care nu am mai intalnit-o pana in prezent", a afirmat pretedintele executiv al Electrolux, Hans Straaberg. "Pretul metalelor a inregistrat cresteri sustinute si nu mai putem sa contrabalansam prin masuri interne", a adaugat Straaberg.
Pretul de referinta al tonei de folie de otel a crescut anul acesta cu 93%, la 590 dolari, conform Metal Bulletin, o publicatie londoneza din domeniu. Arcelor, Corus Group si alti producatori europeni de otel planuiesc sa majoreze preturile luna viitoare, pentru a patra oara anul acesta.
In luna iulie, Straaberg a anuntat ca profitul brut al companiei va scadea cu aproximativ 10% anul acesta. Dupa noua rectificare a previziunilor de profit ale companiei, reprezentantii Electrolux au refuzat sa dea cifre exacte. Actiunile companiei suedeze au scazut cu 16% anul acesta.
"Au dezamagit asteptarile pietei, cum au mai facut-o si alta data", a precizat Johan Lannebo, manager al fondului Lannebo Fonder din Suedia, cu active de 813 milioane dolari. "Nu ar trebui sa detii actiuni Electrolux, cand compania este expusa la asa ceva", a adaugat el.
Profitul companiei pe cel de-al doilea trimestru al anului a scazut cu 25%, sub povara cheltuielilor de a muta productia in tari care au costuri mai scazute cu forta de munca, precum Mexic sau Ungaria. Un alt factor care a determinat scaderea profiturilor companiei a fost concurenta venita din partea rivalilor Whirlpool sau Maytag.
Grupul Electrolux, care s-a luptat cu producatorii chinezi, mult mai ieftini, a anuntat la inceputul anului ca vor inchide doua linii de productie din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels