Business Internaţional

Pretul petrolului isi revine dupa ce Rusia si Ucraina au pus punct disputei livrarilor de gaze

05.01.2006, 17:52 16

Rezolvarea crizei dintre Rusia si Ucraina a dus la scaderea pretului petrolului, dar a scos la lumina si dependenta Europei de gazul rusesc.

Pretul petrolului a scAzut cu aproape jumatate de dolar dupa ce Rusia si Ucraina au ajuns la un acord in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaz. La inceputul anului pretul petrolului a crescut din cauza ca, in timpul crizei gazului rusesc, producatorii se asteptau la o orientare catre alti combustibili, informeaza The New York Times.

Rusia a oprit exporturile de gaz catre Ucraina pe data de 1 ianuarie ca urmare a faptului ca vecinul ex-sovietic al Rusiei nu a fost de acord sa plateasca noul pret stabilit de Gazprom. Acesta este de aproape doua ori mai mare decat cel platit pana anul trecut. Un factor important in incheierea acestei dispute au fost plangerile tarilor din Europa de Vest care au fost de asemenea afectate de stoparea aprovizionarii cu gaz.

Noul pret impus Ucrainei este de 95 $ (79,9 euro) pentru o mie de metri cubi de gaz, fata de pretul platit inainte, de numai 50 $ (42 de euro). Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a afirmat ca s-a ajuns la un acord cu partea ucraineana prin care sa se semneze un contract pe cinci ani. Vestea a adus linistea tarilor din vestul Europei, tari care importa din Rusia aproximativ un sfert din necesarul de gaz natural.

Pretul mediu al petrolului in 2005 a fost de 56,7 $ (47,7 euro), in crestere cu 37 de centi (31 eurocenti) fata de 2004, iar analistii sunt de parere ca din cauza incertitudinii geo-politice si a capacitatii de stocare reduse, pretul petrolului va continua sa creasca.

Dar pretul petrolului este influentat si de faptul ca previziunile cu privire la starea economiei SUA (cel mai mare consumator de petrol din lume) in 2006 sunt relativ optimiste, estimandu-se o creste cu aproximativ 3,4%, in timp ce economia Chinei (al doilea mare consumator de petrol) va creste cu 8-9%.

Ca urmare a acestei crize a carburantilor expertii sunt de parere ca majoritatea tarilor europene trebuie sa-si regandeasca politica din domeniul energetic. Analistii considera ca disputa dintre Rusia si Ucraina a scos la lumina faptul ca, atunci cand vine vorba de energie, Europa este dependenta in mare masura de Rusia. Pentru a reduce aceasta vulnerabilitate ar trebui cautate alte surse de aprovizionare sau sa se dezvolte metode de productie a energiei alternative.

"Daca Rusia opreste aprovizionarea cu gaz din cauza unor neintelegeri, cat de credibil sa fie acest exportator?", se intreaba William Ramsay, oficial al Agentiei Internationale a Energiei. "Ar trebui sa incepem sa ne punem astfel de intrebari", a conchis acesta.

Rusia este singurul mare exportator de gaz in Europa Centrala si de Est, in timp ce tari precum Franta sau Italia se aprovizioneaza din Rusia cu o cantitate ce variaza intre un sfert si o treime din necesarul de gaz.

Acest diferend cu Ucraina a afectat reputatia Rusiei de bun partener de afaceri in domeniul energetic. "Este o mare pata pe imaginea Rusiei", este de parere Jochen Wermuth, director al Wermuth Managment din Frankfurt. "Uniunea Sovietica a mentinut alimentarea cu gaz a Europei atat in timpul razboiului din Afganistan, in timpul boicotarii Olimpiadei, al puciului asupra lui Gorbaciov sau al destramarii Uniunii. Pe termen lung e o greseala imensa facuta de Rusia", a conchis acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO