Business Internaţional

Preţul petrolului şi-ar putea relua declinul

Preţul petrolului şi-ar putea relua declinul

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2015, 00:00 1537

Pentru că încă ţine producţia la maximele ultimelor patru decenii, industria petrolieră din SUA poate cauza încă o prăbuşire a preţurilor ţiţeiului în această primăvară, scrie CNBC. Secretarul general al OPEC Abdalla Salem el-Badri a declarat că măsurile luate de cartelul producătorilor de petrol a afectat industria petrolului de şist din SUA şi au forţat o reducere a investiţiilor industriei petroliere la nivel global care într-un final va duce la o penurie de combustibil şi la majorarea preţurilor.

Însă industria americană nu a încetinit ritmul producţiei. Săptămâna trecută producţia a atins un maxim al ultimelor decenii, de 9,3 milioane de barili pe zi. Livrările nu au mai rezistat la un nivel atât de ridicat din anii ’70. Analiştii spun că producţia din SUA va încetini în cele din urmă din cauza epuizării anumitor puţuri.

Dar până atunci, cum factori mai sezonieri precum întreţinerea rafinăriilor afectează cererea, boom-ul producţiei americane ar putea reprezenta catalizatorul reducerii şi mai mult a preţurilor. „Am putea vedea preţuri surprinzător de mici în următoarea lună sau peste două luni”, a spus Eric Lee, analist la Citigroup. Ieri, spre sfârşitul şedintei de tranzacţionare, petrolul Brent şi cel destinat pieţei din SUA se tranzacţionau în scădere, la 57,14% respectiv 49,39%.

 
AFACERI DE LA ZERO