Business Internaţional

Recapitalizarea băncilor direct prin fondurile de stabilitate este improbabilă

Recapitalizarea băncilor direct prin fondurile de stabilitate este improbabilă

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

26.04.2012, 17:02 78

Statele din zona euro nu vor fi de acord cu recapitalizarea directă a băncilor prin fondurile de stabilitate financiară, fără intermedierea guvernelor, au declarat joi oficiali din regiune, citaţi de Reuters.

Publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung a relatat joi, fără să menţioneze sursa informaţiilor, că Banca Centrală Europeană (BCE) şi un grup de ţări din zona euro lucrează la o iniţiativă care să permită băncilor lovite de criză să aibă acces direct la Mecanismul European de Stabilitate (ESM). Publicaţia a subliniat că Germania se opune vehement acestei soluţii.

Întrebaţi despre articolul Sueddeutsche Zeitung, surse din zona euro au declarat că deşi unii oficiali ar putea susţine, personal, ideea recapitalizării directe, este extrem de improbabil ca ideea să devină realitate.

Oficiali din zona euro vor discuta joi despre recapitalizarea băncilor, dar nu este aşteptată vrea schimbare a reglementărilor actuale, a spus una din surse.

Posibilitatea ca ESM, fondul permanent de susţinere financiară de 500 de miliarde de euro care va intra în vigoare în iulie, să recapitalizeze direct băncile a fost discutată pe larg anul trecut şi a fost respinsă.

"Unele persoane susţin această idee, dar numai personal. Nu se va întâmpla", a spus o a doua sursă.

ESM poate acorda împrumuturi pentru recapitalizarea băncilor, dar numai prin intermediul unui guvern, cu care semnează un acord incluzând condiţiile de furnizare a banilor.

Regula este inclusă în tratatul de înfiinţare a ESM, ratificat deja de unele state. Modificarea documentului necesită aprobarea parlamentelor naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels