Business Internaţional

Recomandari in premiera in vest: investiti in Romania

29.10.2002, 00:00 20

Investitiile pe pietele emergente sunt, de cele mai multe ori, un pariu implicit ca acestea vor ajunge din urma statele dezvoltate si astfel investitiile vor profita de pe urma unor sisteme politice, economice si financiare mai stabile. Pentru multi, asta nu se va intampla niciodata, insa pentru zece state europene, termenul a fost fixat peste doi ani.
Luna aceasta Uniunea Europeana a anuntat ca va admite zece state candidate in 2004, ceea ce va arunca noi energii in "jocul convergentei", in care se investeste pe baza convingerii ca ritmul de dezvoltare al acestor state se va accelera, apropiindu-se de nivelele vest-europene pe masura ce orizontul de aderare devine mai scurt.
Opt dintre tarile recomandate pentru extinderea UE sunt din Europa Centrala si de Est si au facut parte din Uniunea Sovietica sau din sfera sa de influenta: Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si statele baltice Lituania, Estonia si Letonia. Celelalte doua state luate in calcul pentru extinderea din 2004 sunt Cipru si Malta.
Unele dintre acestea au piete bursiere prospere, a caror performante au fost superioare anul trecut celor din state mai dezvoltate. Cele mai mari sunt pietele din Polonia, Ungaria si Republica Ceha si au inregistrat profituri in ultimele 12 luni, conform indicilor bursieri calculati de HSBC Group. Polonia a crescut cu 3,5%, Ungaria cu 32,6% si Cehia cu circa 40%. Dintre cele sapte piete de mai mici dimensiuni, cea mai performanta a fost Slovenia, cu o crestere spectaculoasa de 95,3%, iar cea mai mare scadere a avut-o Cipru, cu 25%.
Trei fonduri mutuale americane - ING Russia, T. Rowe Price Emerging Europe and Mediterranean si Vontobel Eastern European Equity - au investit peste 15 milioane de dolari pe pietele emergente din Europa, insa dintre acestea fondul ING s-a concentrat pe Rusia, iar T. Rowe Price are majoritatea investitiilor in Rusia, Israel si Turcia. Conform datelor furnizate de Morningstar, o companie globala de cercetare in domeniul investitiilor, la sfarstul lunii iunie doar Vontobel avea investitii in cele zece state candidate la aderare in 2004. Avand la acea data mai mult de jumatate din active concentrate in Ungaria si Polonia, Vontobel a inregistrat anul acesta o rentabilitate de 7,1%.



Investitorii se extind si ei o data cu Uniunea Europeana
In vreme ce pietele de pretutindeni lancezesc, multe economii Centrale si est-Europene inca sunt in faza de expansiune, ajutate de un val major de investitii in sectorul productiv din partea vecinilor dezvoltati, in special din partea Germaniei. Fluxul investitional a fost atras spre est tocmai de perspectivele de largire ale Uniunii Europene.
Un alt avantaj al pietelor emergente est-europene consta in existenta unui segment majoritar de producatori cu costuri extrem de scazute, care exceleaza in conditiile economice nefavorabile de acum. O data cu integrarea noilor state in Uniunea Europeana in 2004 se vor reduce barierele privind comertul si libera circulatie a fortei de munca, ceea ce va accelera ritmul investitiilor.
"Convergenta este un proces economic in derulare, iar integrarea politica face parte din acest proces", a spus Mark Robinson, manager al fondului Europe Convergence Equity, din cadrul filialei din Luxemburg a JP Morgan Chase. Una dintre modalitatile de masurare a evolutiei economiilor de piata il reprezinta, in opinia lui Robinson, volumul imprumuturilor private ipotecare si de investitii raportat la productia economica. "La sfarstul perioadei comuniste, ponderea in PIB a sectorului financiar era zero. Acum, creditele reprezinta 25% din PIB-ul Poloniei si aproape 50% din productia interna a Ungariei si Cehiei."
Portofoliul lui Mark Robinson contine actiuni ale sectorului bancar, reflectand opinia acestuia ca pietele creditului privat est-europene vor creste intr-un ritm spectaculos. Printre bancile vizate se numara Hansabank din Estonia, cu o rentabilitate pe actiune de 20%, chiar in contextul actual global dificil. Celelalte banci reprezentate in portofoliul sau sunt OTP din Ungaria, care detine o cota importanta din piata interna de retail si ar putea fi tinta unei preluari din partea unei institutii straine, si Bank Pekao din Polonia, controlata de UniCredito Italiano.
Companiile de servicii financiare au o pondere importanta in portofoliile fondurilor americane interesate in aceasta regiune. Fondul T. Rowe Price detine actiuni OTP si Hansabank, iar Vontobel mai are pe langa acestea si actiuni Pekao. Ambele fonduri au investit si in Komercni Banka, una din cele mai mari banci din Cehia.
Un raport al Uniunii Europene publicat luna aceasta a subliniat ca multe state candidate trebuie sa isi amelioreze productivitatea muncii, sistemul de sanatate si administratia publica, concomitent cu accentuarea luptei impotriva coruptiei. In conditiile accentuarii reformelor economice Mark Mobius, presedintele Templeton Emerging Markets, estimeaza castiguri puternice. "Traseul este mai important decat destinatia", a adaugat acesta, "pentru ca UE are anumite cerinte si standarde pe care statele membre trebuie sa le satisfaca din punct de vedere financiar, social si politic. Acest proces de tranzitie este foarte benefic pentru regiune si nu cred ca este apreciat la adevarata lui valoare de pietele bursiere."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels