Business Internaţional

Redresarea economiei mondiale pierde din putere: SUA se mişcă greoi, iar fabricile chineze produc mai puţin

01.08.2010, 23:17 18

Ritmul de creştere al economiei americane a încetinit înperioada aprilie-iunie, PIB-ul Statelor Unite avansând cu o ratăanuală de 2,4%, comparativ cu 3,7% în trimestrul anterior, conformdatelor Departamentului american de comerţ citate de BBC News.

Rata de creştere pe trimestrul doi reprezintă o primă estimareşi ar putea fi revizuită în sus sau în jos în lunile următoare.Există temeri tot mai mari privitoare la soliditatea procesului deredresare a economiei americane, în special legate de rata ridicatăa şomajului de 9,5%. În pofida încetinirii ritmului de creştere,Christine Romer, consilier al Casei Albe pe probleme economice, adeclarat că "rata solidă de creştere indică o continuare aprocesului de revenire constantă a economiei de pe urmarecesiunii.

Totuşi, un ritm mai alert este necesar pentru a aduce reducerisubstanţiale ale ratei şomajului". Încetinirea ritmului de creştereeste parţial pusă pe seama creşterii semnificative a importurilor,a reducerii vânzării de bunuri de folosinţă îndelungată precumautovehiculele şi a creşterii lente a consumului personal. Aceştifactori au anulat efectul unei creşteri a cheltuielilor peconstrucţii de proprietăţi. Departamentul de Comerţ şi-a modificat,de asemenea, estimarea anterioară de creştere pe primul trimestrude la 2,7% la 3,7%. Trimestrul doi este cel de-al patruleatrimestru consecutiv în care economia americană s-a aflat încreştere. Oficialii FMI declarau recent că Statele Unite ar puteafi nevoite să-şi sporească stimulentele pentru a susţine redresareaeconomică.

Pe de altă parte, sectorul chinez al producţiei a înregistrat înluna iulie cel mai lent ritm de creştere din ultimele 17 luni dupăce guvernul ţării a luat măsuri pentru combaterea speculaţiilor dinsectorul imobiliar şi a investiţiilor în fabrici cu un grad ridicatde poluare. Un indice care relevă situaţia din sectorul industrialchinez a scăzut la 51,2 puncte de la 52,1 puncte. O încetinire maipronunţată în China, care deja a devenit a doua cea mai mareeconomie din lume, conform declaraţiilor unui oficial de laBeijing, ar putea slăbi procesul de redresare a economiei mondialedeja afectat de criza datoriilor şi şomajul ridicat din economiileavansate.

Totuşi, deşi creşterea se temperează, ritmul de expansiune aleconomiei chineze pe întregul an ar putea atinge 9,5% faţă de 9,1%în 2009. În trimestrul doi, rata anuală de creştere a economiei acoborât la 10,3% de la 11,9% în primul trimestru, conformBloomberg.

Măsurile luate de guvernul chinez în acest an, incluzândreducerea ritmului creditării şi descurajarea achiziţiei mai multorlocuinţe, au redus riscurile de supraîncălzire în cadrul economieicu cel mai rapid ritm de expansiune. Economia Chinei, cel mai mareexportator al lumii, a fost impulsionată în acest an de revenireacererii de exporturi la niveluri de dinaintea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels