Business Internaţional

„Remediul devine mai periculos decât boala“. Sindicatele europene critică decizia „imprudentă“ a BCE de a majora dobânzile, dar oficiali ai băncii semnalează că este nevoie de noi creşteri

„Remediul devine mai periculos decât boala“....

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2023, 00:00 127

La câteva ore după decizia BCE de majorare a dobânzilor cu 50 de puncte bază, Confederaţia Europea­nă a Sindicatelor a catalogat mişca­rea drept „imprudentă“, avertizând că a­ceasta va duce probabil la rece­siune, scrie Le Figaro.

„Această a şasea majorare con­se­cutivă a dobânzilor pare impruden­tă în contextul în care bănci fali­men­tează, inflaţia din zona euro este în scădere de patru luni consecutive, iar falimentele de companii se situează la cel mai ridicat nivel din 2015,“ a de­clarat Esther Lynch, secretar ge­neral al Confederaţiei.

Potrivit acesteia, o nouă recesiu­ne, pe care BCE riscă s-o creeze cu majorările de dobânzi, este ultimul lucru de care muncitorii au nevoie în prezent. Scumpirea creditului va su­foca de asemenea investiţiile, într-un moment în care acestea trebuie să crească pentru asigurarea tranziţiei către o economie verde şi pentru protejarea celor mai vulnerabile fa­milii în faţa scumpirilor, a declarat Esther Lynch.

În faţa inflaţiei, „remediul pare să devină mai periculos decât mala­dia“, avertizează Lynch.

Pe de altă parte, Francois Villeroy de Galhau, strateg în cadrul BCE, a subliniat că decizia băncii de majorare a dobânzilor cu 50 de punc­te bază reflectă prioritatea acesteia de a combate inflaţia, semnalând în acelaşi timp încrederea în soliditatea băncilor europene, potrivit Reuters.

În opinia lui Peter Kazimir, mem­bru al consiliului guvernator al BCE, ultima majorare a fost inevita­bilă şi necesară. Kazimir a subliniat că evenimentele recente de pe pie­ţe­le financiare nu i-au modificat poziţia conform căreia dobânzile va trebui să crească în continuare, notează Bloomberg.

„Situaţia este delicată, dar nu am ajuns încă la linia de finiş“, a de­clarat acesta, adăugând că este inutil să se speculeze privitor la ce va face BCE în mai, dar că direcţia este clară.

Şi Gediminas Simkus, membru al consiliului guvernator al BCE, se aşteaptă ca scumpirea creditului să continue pe fondul presiunilor inflaţioniste persistente. „Cred în continuare că aceasta nu a fost ultima majorare de dobânzi“.

Totuşi, Goldman Sachs şi alte două bănci se aşteaptă ca BCE să opereze o majorare mai mică a dobânzilor, cu un sfert de punct procentual, pe fondul turbulenţelor din sectorul bancar şi ratei ridicate a inflaţiei de bază, potrivit Reuters.

Anterior, Goldman Sachs anticipase o majorare de 50 de puncte bază în mai. Banca se aşteaptă acum ca vârful dobânzilor să se situeze la 3,5%, faţă de 3,75% anterior.

HSBC îşi menţine estimarea privind vârful la 3,5%, dar anticipează două majorări mai mici de dobândă în mai şi iunie, de 25 de puncte bază. Barclays are o poziţie similară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO