Business Internaţional

Restructurarea Ford costa 11 mld. dolari

02.03.2007, 17:42 15

Ford Motor, cel de-al doilea mare producator auto din Statele Unite, a anuntat ca planul de restructurare denumit Way Forward va necesita fonduri de aproximativ 11,18 miliarde de dolari (8,4 miliarde de euro) pentru realizare, titreaza Bloomberg.
Suma include cele 9,98 miliarde de dolari (7,56 miliarde de euro), valoare cheltuita anul trecut. Alan Mulally, directorul executiv al Ford, inchide fabricile din America de Nord si reduce numarul angajatilor din sindicat cu 37.000 si pe cel al salariatilor cu 14.000, ca parte a planului de a restructura compania si de a o readuce pe profit pana in 2009. Constructorul american a inregistrat anul trecut pierderi record de 12,7 miliarde de dolari (9,6 miliarde de euro). Ca parte a planului, Ford reduce drastic capacitatea de productie in Statele Unite, pe masura ce cota sa de piata este in scadere pe piata americana.
Conform rapoartelor, Ford ar putea fi intrecut de catre Toyota pe piata americana in acest an. In ianuarie, vanzarile au plasat compania pe locul patru.
Costurile vor include 5,96 miliarde de dolari (4,51 miliarde de euro) pentru reducerea fortei de munca, 2,7 miliarde de dolari (2 miliarde de euro) pentru fondurile de pensii si 2,2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de dolari) in schimbarea activelor fixe. Alte 281 milioane de dolari sunt costuri legate de inchiderea fabricilor.
Separat, in raportul anual, Ford a informat ca este implicat intr-un proces in care compania americana este acuzata ca nu a reusit sa "gestioneze fondurile detinute de catre angajati in planuri de economii, intr-o maniera prudenta si loiala". In acest proces, Ford mai este acuzat ca a incalcat legea continuand sa ofere actiuni Ford ca optiune de investitie pentru planurile de economii. Ford a negat incalcarea legii, si a anuntat ca intentioneaza sa-si apere cu vehementa pozitia.
Vanzarile Ford pe piata americana s-au depreciat cu 13% in decembrie si cu 8% in 2006, in special din cauza scaderii cererii pentru camionetele F-Series.
Vanzarile pe piata americana ale Ford au depins in mare masura de cele ale SUV-urilor si ale camionetelor, iar pretul in crestere al combustibilului a cauzat o scadere a cererii pentru acest tip de modele.
Conform estimarilor Ford, divizia nord-americana va inregistra pierderi pana in 2009 si va cheltui pana la 17 miliarde de dolari (12,8 miliarde de euro) in urmatorii trei ani.
Pe piata din Statele Unite in luna ianuarie Ford a inregistrat o scadere de 22,1%, la 166.835 unitati comercializate. Vanzarile de automobile au scazut cu 35,2%, in timp ce numarul camionetelor comercializate a scazut cu 13,3%.
Pe piata europeana, Ford a ajuns la o cota de piata de 9% in ianuarie. Vanzarile totale in ianuarie au fost de 140.000 de unitati, cu 10.400 mai mult deat in aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare piata europeana pentru Ford a fost Marea Britanie, care a inregistrat o crestere de 9,5% la 34.700 unitati. Cota de piata a Ford in Marea Britanie a ajuns in ianuarie la 18,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels