Business Internaţional

Reuters a iesit din convalescenta

18.02.2004, 00:00 9



Agentia de stiri Reuters Group Plc a anuntat ca a inregistrat profit in 2003, in urma masurilor de disponibilizare de personal si de reducere a costurilor.



Profitul net a fost de 43 mil. lire sterline, aproximativ 81 mil. dolari, comparativ cu pierderea neta de 404 mil.lire sterline, raportata in 2002. Analistii citati de Bloomberg News estimasera ca Reuters va inregistra o pierdere neta de 19 mil. lire sterline.



Totusi, veniturile diviziei care furnizeaza informatii brokerilor si bancilor au scazut cu 10,2% in 2003, atingand un nivel de 2,46 mld. lire sterline. Declinul veniturilor la respectiva divizie va fi de 9% sau "putin mai scazut" in primul trimestru si va continua sa se inbunatateasca in cursul anului, potrivit declaratiilor directorului financiar, David Grigson.



"Reuters iese din convalescenta, o data cu depasirea perioadei cand s-a inregistrat cel mai mare declin al veniturilor", a spus Tom Glocer, directorul executiv al companiei.



Reuters beneficiaza de pe urma imbunatatirii situatiei in industria serviciilor financiare dupa ce bancile au disponibilizat mai mult de 100.000 persoane, incepand cu 2000. Reprezentanti ai companiei au declarat ca Reuters se afla "in program" in ceea ce priveste atingerea tintei de a economisi 440 mil. lire sterline pana in 2006, prin renuntarea la 19% din locurile de munca, o data cu reducerea numarului de produse si divizii.



Ieri, actiunile Reuters erau cotate la o valoare cu 54% mai ridicata decat cea inregistrata la inceputul anului, determinand titlurile respective sa fie cele mai performante in cadrul FT-SE Index in perioada luata in considerare.



Veniturile totale ale companiei au scazut cu 10,6%, pana la 3,2 mld. lire sterline. Veniturile diviziei care furnizeaza informatii si stiri brokerilor si bancilor este responsabila pentru 77% din totalul veniturilor.



Reuters a anuntat, de asemenea, semnarea unui contract cu UBS AG, pentru furnizarea de informatii catre 3.500 angajati ai UBS Investment Bank, in mai mult de 25 locatii in intreaga lume.



Reuters se afla in prezent in al doilea an al programului de reducere a costurilor al lui Glocer, program intocmit pentru o perioada de trei ani. Intre masuri se regasesc reducerile de personal cu 3.000 angajati, pana la 13.000 angajati, reducerea numarului de produse oferite la 50 pana in 2006, comparativ cu cele peste o mie produse oferite in 2002. Anul trecut, 1.500 angajati au parasit compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels