Business Internaţional

Riscurile de ordin politic pot bulversa pietele emergente

12.10.2006, 15:00 11

Chiar daca de multe ori sunt neglijate, riscurile generate de instabilitatea politica pot influenta dramatic pietele financiare ale statelor in curs de dezvoltare.
Cand investitorii evalueaza pietele emergente, rata de crestere economica eclipseaza de multe ori riscurile de ordin politic ale tarii respective. Realitatea dovedeste ca acesta este un rationament gresit. Spre exemplu, numai in ultimele saptamani, numeroase sectoare ale tarilor aflate in curs de dezoltare au avut mult de suferit din cauza instabilitatii politice. Pietele financiare aparent stabile din Thailanda, Polonia, Ecuador si Ungaria s-au prabusit pe neasteptate, scrie Timesleader.com.
Acesta ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru cei care investesc sume importante in piete emergente promitatoare, avand in vedere ca si cele mai mici turbulente de pe scena politica se reflecta negativ in evolutia pietei.
Este evident de ce investitorii au fost atrasi de pietele emergente in ultimii ani gratie unor oportunitati unice. In multe tari in curs de dezvoltare gradul de industrializare este foarte mic raportat la dimensiunea populatiei.
State precum China sau India sunt adevarate motoare ale cresterii economice mondiale.
Previziunile FMI privind cresterea economica de anul acesta se ridica la 8,3% pentru India si chiar la 10% pentru China, adica cu 2-3% mai mult decat rata de crestere a economiei americane. Alte state precum Brazilia sau Chile dispun de rezerve importante de resurse naturale si au beneficiat de pe urma cresterii preturilor la bunurile de consum.
Asemenea estimari au atras fonduri importante. Anul trecut pietele emergente au inregistrat un record al valorii fondurilor mutuale cu plasamente in actiuni cat si al infuziei de fonduri in valuta. Acest an ar putea chiar sa depaseasca acest record, cu cele 12,9 miliarde de dolari acumulate pana in prezent, conform AMG Data Services.
In ultimii ani, investitiile au fost foarte profitabile. Indicele Morgan Stanley Capital International Emerging Market a crescut cu 7 puncte procentuale si cu mai mult de 40% in raport cu inceputul lui 2005. In vreme ce aceasta crestere impresionanta l-a pozitionat in fata celor mai multe piete americane - indicele Standard Poor's 500 crescand cu 6% in acest an si cu 8% din 2005 -, indicele MSCI Emerging Market a fost supus presiunii vanzarii primavara trecuta pe fondul unei retrageri generale a investitorilor de pe pietele financiare ca urmare a agravarii factorilor de risc.
Cu toate acestea, nu s-au descurajat pentru prea mult timp. Achizitiile au reinceput in aceasta vara, ceea ce ii ingrijoreaza pe observatori. Richard Bernstein, strateg-sef in probleme de investitii pentru Merrill Lynch, declara ca investitorii nu sunt "pe deplin constienti de riscurile geopolitice".
"Unii investitori au primit in ultimele zile un curs despre analiza riscurilor", spunea el intr-un raport recent adresat clientilor.
Protestele violente antiguvernamentale din Ungaria au coborat indicele bursier de referinta al bursei ungare cu peste 6%. Aceste proteste, cum nu au mai avut loc din timpul revolutiei antisovietice din 1956, au fost declansate in urma inregistrarilor care au scos la iveala faptul ca premierul ungar ar fi mintit in legatura cu economia nationala pentru a castiga alegerile din aprilie. In Polonia, coalitia de la putere s-a dezbinat recent dupa ce primul-ministru i-a concediat pe seful partidului populist si pe ministrul adjunct deoarece criticau guvernul si solicitau cheltuieli din ce in ce mai mari dintr-un buget deja deficitar.
Si pietele Americii Latine au suferit un soc atat in urma anuntului facut de principalii candidati la presedintie si de presedintele in curs al Ecuadorului, Alfredo Palacio, de a restructura datoria externa a tarii, cat si din cauza scandalului politic in care este implicat presedintele Braziliei, Luiz Inacio Luna.
O neasteptata lovitura de stat din Thailanda a reusit sa il inlocuiasca pe actualul prim-ministru cu conducatorul armatei. Prin urmare, indicele bursier de referinta al Thailandei a coborat cu 3 procente, in vreme ce moneda nationala, bhatul, a suferit o depreciere masiva in raport cu dolarul, tragand in jos si alte monede din regiune.
Moneda thailandeza s-a depreciat, iar sistemul financiar s-a prabusit instantaneu. Efectele s-au propagat in toata Asia, afectand piete emergente din Rusia sau America Latina. Chiar si Wall Streetul a inregistrat pierderi insemnate pe seama temerilor investitorilor ca economia SUA nu va putea sustine o criza economica mondiala. Vestea buna este ca propagarea efectelor acestor turbulente a fost pe cat posibil controlata. Aceasta performanta s-a datorat unui sistem financiar mult mai bine pus la punct in tarile in curs de dezvoltare, care opereaza acum cu rezerve mari de valuta, monede mai flexibile si surplusuri pe contul curent.
Si totusi, investitorii de pe aceste piete nu au scapat complet de griji. Pe langa riscurile de natura politica care trebuie intotdeauna luate in considerare, mai sunt si influentele din afara care pot oricand modifica evolutia statelor in curs de dezvoltare.
Cu atat mai mult cu cat acestea depind de circuitul economic global, avand in vedere ca exporturile aduc profituri mult mai mari decat consumul intern.
Nici scaderea ratei de crestere a economiei americane nu este un lucru benefic pentru aceste state. Stuart Schweitzer, strateg in piete internationale pentru J.P. Morgan Asset and Wealth Management, a semnalat de asemenea o eventuala noua lovitura pentru pietele emergente, si anume incetinirea cresterii economice a Chinei, ceea ce ar diminua cererea de materie prima.
Cu atat de multe fonduri investite in pietele emergente, "asteptarile sunt foarte mari, situatie care poate crea probleme serioase in cazul unor previziuni nefavorabile".
Cat de grave ar fi aceste consecinte ne poate demonstra cu usurinta o scurta intoarcere in istorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels