Business Internaţional

Rosneft ademeneste Total cu rezerve uriase

08.04.2004, 00:00 12



Compania petroliera franceza Total ar putea fi urmatorul mare investitor occidental in rezervele de petrol din Rusia, printr-un parteneriat cu compania de stat Rosneft, anunta The Moscow Times. Totusi, gigantul francez va fi nevoit sa astepte pana ce Rosneft isi va incheia proiectul Vankor din Siberia de est, prin forarea de noi puturi de titei si achizitionarea campurilor vecine.



Dupa finalizarea consolidarii, Total ar putea fi usor sedus de rezervele confirmate de circa doua miliarde de barili, cred analistii. Singurul obstacol ar consta in modalitatea de operare a companiei rusesti, care ar putea cere francezilor de la Total sa finanteze integral costurile proiectului, pana in faza obtinerii primilor barili de petrol, costuri ce s-ar ridica la mai multe miliarde de dolari.



"Total a avut mai mult succes decat rivalii sai in implementarea strategiei de productie si dezvoltare a rezervelor", este de parere analistul Adam Landes. "Insa Total mai are nevoie de un portofoliu de rezerve de a doua generatie, iar Vankor este oportunitatea ideala pentru ei".



Total mai detine in prezent o baza petroliera de mici dimensiuni, in regim de parteneriat, in nordul Rusiei, si un proiect de exploatare la Marea Neagra, impreuna cu Rosneft.



Rusia este una dintre rarele locatii din lume unde rezervele petroliere sunt inca de vanzare, motiv pentru care analistii din industrie cred caTotal se va grabi sa-si ajunga rivalii BP si Royal Dutch/Shell, care s-au dovedit mai harnici in a realiza investitii aici.



Jucatorii de pe piata speculeaza ca gigantul francez va incerca sa cumpere o parte din Sibneft (a cincea companie petroliera rusa), dupa destramarea fuziunii cu Iukos, in cursul acestui an. Total a mai incercat sa se implice in proiectul Vankor, insa apeland la proprietarul licentei asupra terenului, Anglo Siberian. Anul trecut, Rosneft a obtinut controlul asupra acestei companii si a schimbat echipa de management. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels