Business Internaţional

Rubla a atins un nivel minim record

07.05.2001, 00:00 13



Rubla rusa a atins un nou minim record in sedinta de vineri a pietei valutare de la Moscova, dealerii apreciind ca doar sprijinul bancii centrale impiedica moneda nationala sa se deprecieze si mai mult.

Conform dealerilor, banca centrala nu a intervenit pentru a sustine moneda, dar a plasat oferte de dolari pe piata interbancara, la un curs de 28,99 ruble/dolar, pe fondul unei cereri limitate.

Cursul mediu de schimb al rublei a scazut la 28,9635 ruble/dolar in cadrul sedintei de tranzactionare comune a opt piete, fata de 28,8802 ruble/dolar in sedinta precedenta, relateaza Mediafax.

"Rubla s-a depreciat in sedinta comuna din cauza lichiditatii excesive de ruble si a efectului declaratiei guvernatorului bancii centrale, Viktor Gherascenko", a declarat Vasili Usakov, dealer in cadrul Narodni Bank din Moscova.

Gherascenko a declarat, in urma cu o saptamana, ca rata de schimb nu va depasi 31 ruble/dolar in acest an, in timp ce nivelul mediu prevazut de buget este de 30 ruble/dolar.

Dealerii spun ca rublele au invadat piata dupa ce banca centrala a cheltuit sume mari pentru achizitia de valuta direct de la exportatori. Ei au adaugat ca rubla s-ar putea deprecia si mai mult saptamana viitoare, in situatia in care banca centrala isi diminueaza sprijinul.

Pe de alta parte, Rusia a inregistrat, in luna aprilie, un excedent bugetar de 34,1 miliarde de ruble (1,18 miliarde de dolari), reprezentand 5% din Produsul Intern Brut al tarii, a anuntat Ministerul Finantelor. In primele patru luni ale acestui an, excedentul bugetului federal al Rusiei a atins 28,7 miliarde de ruble.

Excedentul bugetar primar, calculat inainte de platile aferente datoriei externe, a fost de 123,2 miliarde de ruble, sau 4,8% din PIB, in perioada ianuarie-aprilie. Veniturile bugetare din luna aprilie au depasit obiectivul stabilit cu 11,7% si au atins 134,8 miliarde de ruble (19,7% din PIB).

Cheltuielile s-au cifrat la 100,65 miliarde de ruble, reprezentand doar 79,2% din cheltuielile planificate, a mai indicat ministerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24