Business Internaţional

Rupert Murdoch, cel mai feroce mogul media, şi-a rupt dinţii în modelul de business tabloid pe care el l-a inventat

Rupert Murdoch, cel mai feroce mogul media, şi-a rupt dinţii în modelul de business tabloid pe care el l-a inventat

Rupert Murdoch, cel mai feroce mogul media, şi-a rupt dinţii în modelul de business tabloid pe care el l-a inventat

Autor: Bogdan Cojocaru

11.07.2011, 00:06 710

Rupert Murdoch, unul dintre cei mai puternici moguli media dinlume, îşi vede vastul imperiu zguduindu-se după ce a fost nevoit să"condamne la moarte" cel mai citit tabloid britanic News of theWorld, aflat în mijlocul unui scandal monstru din cauza metodelorimorale prin care îşi obţinea informaţiile.

Măsura arată încă o dată caracterul decis al lui Murdoch, 80 deani, care este renumit pentru deciziile controversate şi radicalepe care le ia.

El este descris ca un iubitor al războiului, un imperialist alpetrolului, un intimidator, angajator al familiei Bush şi unapărător al regimurilor opresive, scrie organizaţia Centrul pentruprogresul american (Center for American Progress). Organizaţia,citată de The Gurdian, notează că Murdoch a sprijinit invazia dinIrak, lăudându-l pe preşedintele american George Bush pentru"moralitatea" cu care acţionează şi descriindu-l pe premierulbritanic Tony Blair ca "plin de curaj". Australianul nu se fereştenici să apeleze la intimidări. Fox News, televiziune deţinută deel, a ameninţat cu atacarea în justiţie a producătorilor serialuluide desene animate The Simpsons deoarece parodiază orientareapolitică de dreapta a canalului de televiziune.

Un alt episod care confirmă că Murdoch este un afacerist fărăscrupule este anularea contractului pentru publicarea memoriilorultimului guvernator al Hong Kongului înainte ca provincia să fieînapoiată Chinei, pentru că în carte erau scrise lucruridenigratoare despre regimul de la Beijing, cu care compania safăcea afaceri cu sateliţi TV, potrivit Evening Standard.

Murdoch s-a născut în 1931 într-o familie bogată cu tradiţie înafacerile media. La vârsta de 22 de ani a preluat afacerile tatăluisău, după moartea acestuia. Prima incursiune în afara Australiei afost cumpărarea unei participaţii la o publicaţie din NouaZeelandă. În Marea Britanie, Murdoch a pătruns în 1969 prinachiziţionarea The Sun. În SUA, prima achiziţie este reprezentatăde San Antonio Express-News, în 1973.

Companiasa News Corp este al doilea mare conglomerat media din lume dupăThe Walt Disney Company, controlând printre altele The New YorkPost, publicaţia londoneză The Times, News of The World, The Sun,studioul 20th Century Fox, Fox Network şi The Wall Street Journal.Scandalul generat de săptămânalul News of The World, care a scosduminică ultimul său număr după 168 de ani de existenţă, nuafectează doar imaginea lui Murdoch, ci i-ar putea fi fatal şipremierului britanic James Cameron, al cărui consilier Andy Coulsona fost arestat. Coulson, care a ocupat funcţia de redactor-şef alNews of The World, este acuzat de conspiraţie în interceptareamesajelor de pe telefoane mobile şi de corupţie prin mituirea unorpoliţişti pentru obţinerea de informaţii confidenţiale.

Publicaţia este învinuită că a folosit informaţii obţinuteilegal prin spargerea căsuţelor vocale ale celebrităţilor,membrilor familiei regale britanice, familiilor soldaţilor ucişi înrăzboaie şi victimelor atacurilor teroriste de la Londra din 2005,scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Imperiul News Corporation

Vastul imperiu al lui Murdoch se întinde din România până îninsulele Fiji şi acoperă domenii precum televiziune, radio,publicaţii print, internet şi iese, chiar din graniţele mediaprintre altele prin proprietatea unei echipe de rugbi australiene.Printre afacerile în televiziune se numără 20th Century FoxTelevision, Fox Movie Channel, Fox News Channel, Fox Kids, NationalGeographic Channel, British Sky Broadcasting, Sky Deutschland, SKYItalia. Grupul deţine ziarele The Sun, The Times, Sunday Times,Australian Associated Press, New York Post şi The Wall StreetJournal. În total, companiile lui publică peste 170 de ziare. ÎnSUA, el deţine 35 de posturi TV, care acoperă 40% din teritoriulţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO