Business Internaţional

Rusia este o destinatie riscanta pentru investitorii straini

10.12.2004, 00:00 12



Investitorii straini in sectorul de retail din Rusia trebuie sa fie la fel de atenti ca si cei din Indonezia, a fost concluzia unui studiu al agentiei PriceWaterhouseCoopers, realizat asupra economiilor in tranzitie cu cea mai rapida crestere, informeaza The Moscow Times.



In cel de-al treilea raport al firmei internationale de consulting, cu privire la piata bunurilor de consum, doar Rusia si Indonezia intra in cea mai riscanta dintre cele trei categorii de investitii. In 2003, Rusia s-a situat in grupul fruntas, care cuprinde in acest an India, China si Ungaria.



"Noii investitori sunt afectati de evenimentele actuale", a declarat Chris Skirrow, partener al PWC. Criza bancilor mici din aceasta vara, precum si incertutudinea din sistemul fiscal fac ca investitiile pe termen lung in Rusia sa fie foarte riscante, din acest motiv ratingul de investitii atribuit de catre PWC Rusiei a scazut de la "Go" la "Caution".



Cu toate acestea, cresterea veniturilor alimenteaza boom-ul din sectorul de retail. Veniturile reale au crescut cu 14,6% in 2003, iar venitul mediu pe cap de locuitor a atins 148 de euro pe luna. Piata bunurilor de consum a crescut cu 23,6% in 2003, pana la 110 miliarde de euro, iar pentru acest an se estimeaza o crestere de 30%, pana la 145 de miliarde de euro.



PWC a declarat ca abrogarea taxei pe vanzari si reducerea TVA-ului de la 20% la 18% sunt doua masuri pozitive pentru incurajarea investitiilor straine. Raman insa incertitudinile codului fiscal si ingrijorari privind legislatia. Mai mult, atacurile teroriste si reactiile guvernului la acestea arata volatilitatea mediului de afaceri rus.



Totusi, exista si voci care sustin ca Rusia este o destinatie atractiva pentru investitii. "Pe termen scurt si mediu, Rusia este o piata foarte profitabila", a declarat Mark Jarvis, partener la agentia Ernst & Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels