Business Internaţional

SABMiller a obtinut rezultate peste asteptari

30.09.2003, 00:00 10



Actiunile SABMiller, al doilea producator de bere din lume, au crescut ieri cu 1,2%, dupa ce compania a prezentat rezultate peste asteptari pentru primele cinci luni ale anului fiscal inceput in luna aprilie, in pofida deteriorarii cererii pentru marca de bere Miller.



De la inceputul lunii aprilie pana la mijlocul lui septembrie, producatorul al carui portofoliu include berile Miller Lite, Pilsner Urquell si Castle a reusit sa isi majoreze volumul vanzarilor pe aproape toate pietele - Europa (8%), Africa de Sud (3%), precum si in restul statelor africane si Asia (3%).



In acelasi timp, volumul vanzarilor de bere Miller a scazut cu 4,5%, in contextul in care segmentul de bauturi carbogazoase devine din ce in ce mai competitiv pe piata central-americana.



Cu toate acestea, atentia analistilor si investitorilor s-a orientat spre ritmul robust de crestere la nivel international, volumul vanzarilor majorandu-se pe ansamblu cu patru procente. In plus, problemele diviziei Miller erau in mare parte anticipate.



"Declaratia financiara a SABMiller arata o crestere importanta a vanzarilor, acesta fiind cel mai mare avans din sectorul european al bauturilor, in timp ce previziunile privind profiturile Miller sunt neschimbate", a aratat analistul Nigel Davies, de la banca de investitii JP Morgan.



In plus, profitul a fost stimulat de soliditatea brandului sud-african si de cursul favorabil de schimb al monedelor dintr-o serie de state est-europene, intrucat rezultatele SABMiller sunt raportate in dolari.



In luna mai, compania a socat investitorii, estimand ca operatiunile Miller vor reveni la profitabilitate dupa o restructurare de trei ani. Divizia americana si-a diminuat vanzarile si cota de piata, din cauza competitiei de pe piata locala, unde concureaza cu Anheuser-Busch - cel mai mare producator de bere din lume, care controleaza jumatate din piata berii din SUA.



Miller acopera aproape 19% din cererea consumatorilor americani si isi reduce in continuare costurile, concomitent cu pregatirea unei noi campanii de marketing care sa promoveze marca sa de bere.



SABMiller este fosta companie South African Breweries, care a preluat Miller in luna iulie 2002, in cadrul unei tranzactii de 5,6 miliarde de dolari.



La inceputul acestui an, SABMiller a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de 2 miliarde $, cu scopul de a-si refinanta datoriile, precum si pentru alte atingerea altor obiective.



Producatorul isi va prezenta rezultatele financiare semestriale in a doua parte a lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels