Business Internaţional

SABMiller anunta o crestere cu 27% a profitului

23.05.2003, 00:00 9



SABMiller, a doua mare companie producatoare de bere din lume, a anuntat o crestere cu 27% a profiturilor brute pe intregul an, declarandu-se in acelasi timp optimista cu privire la succesul integrarii companiei americane Miller in decurs de trei ani.#leadend#



Totusi, gupul, care a anuntat la inceputul acestei luni ca va prelua controlul asupra celei de-a doua mari companii producatoare de bere a Italiei, Birra Peroni, a raportat rezultate nesatisfacatoare in cadrul Miller si a operatiunilor desfasurate in America Centrala.



Productia totala obtinuta de Miller a scazut cu 3,7%, iar cea de pe piata interna a inregistrat un declin mai pronuntat, de 4,5%. Ambele scaderi au fost inregistrate in ciuda programului de reducere a stocurilor aplicat de grup.



Profiturile operationale de pe piata nord-americana s-au ridicat la 250 milioane de dolari, reflectand declinul de volum, cat si considerabilele reduceri de valoare contabila determinate de lipsa de popularitate a unor marci in randul consumatorilor.



Performantele inregistrate pe piata central-americana au fost afectate de incapacitatea de a obtine profituri conforme cu asteptarile. Grupul a invocat de asemenea un razboi al preturilor purtat pe piata de bauturi racoritoare carbonate din El Salvador. Profiturile operationale s-au ridicat la 56 milioane de dolari.



Volumul total de bauturi pe intregul an a crescut cu 52%, pana la 151,4 hectolitri. Profiturile brute pe intregul an, pana pe 31 martie, au crescut de la 606 la 770 milioane de dolari, iar cifra de afaceri a crescut de la 4,36 miliarde de dolari la 9,1 miliarde de dolari pe fondul contributiilor aduse de Miller timp de noua luni.



Cu patru fabrici detinute,SABMiller este al doilea jucator pe piata romaneasca a berii, cu o cota de piata de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels