Business Internaţional

SABMiller preia berea Peroni

15.05.2003, 00:00 15

SABMiller, al doilea producator de bere din lume, a ajuns ieri la un acord privind preluarea pachetului majoritar al companiei italiene Peroni pentru 246 milioane de euro, tranzactia fiind prima sa initiativa de extindere in Europa occidentala, de la preluarea producatorului american de bere Miller.
Intr-un comunicat publicat de companie se precizeaza ca pachetul achizitionat initial va fi de 51-60%. O astfel de investitie evalueaza afacera de familie a italienuilor de la Peroni la 563 milioane de euro.
Surse apropiate negocierilor au declarat ca SABMiller intentioneaza sa obtina un control de 80-100%, in urmatorii cinci ani. Conducerea grupului si-a exprimat speranta ca asocierea celor doi producatori va determina economii operationale de aproape noua milioane de euro, peste trei ani.
"Italia este una din cele doua piete vest-europene care inregistreaza o crestere reala a volumului de bere comercializat, de circa trei procente, cu mult peste tendinta remarcata in regiune", a aratat Graham Mackay, directorul executiv al SABMiller.
Potrivit unor surse apropiate Peroni, profitul sau operational inainte de cheltuielile de amortizare se ridica la aproape 50 de milioane de euro. Portofoliul producatorului italian include marca de bere traditionala Peroni si Nastro Azzurro, adresata segmentului superior al pietei. Accesul la acest branduri ar permite SABMiller sa dispuna de mai multe optiuni de distributie in Statele Unite sI pe alte piete internationale. Tranzactia reprezinta, in viziunea acestuia, o etapa importanta in implementarea startegiei de dezvoltare a companiei sale.
A‚"Intrarea noastra in Italia, a saptea piata de bere din Europa, combina o pozitie de frunte pe piata interna italiana cu un potential puternic de promovare pe pietele internationale a marcilor Birra PeroniA‚", a mai spus Mackay. Unii analisti cred ca interesul SABMiller pentru italienii de la Peroni a fost stimulat de lipsa problemelor legate de concurenta. Acordul nu trebuie supus spre aprobare autoritatilor de reglementare a regimului concurentei, cele doua parti exprimindu-si intentia de a finaliza tranzactia in cel mult trei saptamini.
SABMiller este rezultatul asocierii dintre compania South Africa Breweries si grupul american Miller. Tranzactia a avut loc in luna iulie 2002, avind o valoare de 5,6 miliarde de dolari. Grupul este cunoscut pentru marcile de bere Pilsner Urquell, Miller Lite si Castle si opereaza in mai multe regiuni ale lumii: Africa, Statele Unite, Europa de Est si China. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels