Business Internaţional

Salariile bancherilor şi bonusurile primite vor fi făcute publice. Cât câştigă bancherii români

Salariile bancherilor şi bonusurile primite vor fi făcute publice

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

01.07.2011, 15:59 2211

Băncile vor fi obligate, de anul viitor, să divulge informaţiidetaliate referitoare la remuneraţiile directorilor, în vedereaîmbunătăţirii disciplinei în sectorul financiar, a anunţat vineriComitetul de supraveghere bancară Basel, relatează AFP.

Comitetul a elaborat directiva împreună cu Consiliul pentruStabilitate Financiară şi va cere instituţiilor financiare sădivulge informaţii cantitative privind salariile şi politicilereferitoare la remuneraţii, se arată într-un raport.

Băncile vor publica totodată cel puţin o dată pe an informaţiilegate de numărul persoanelor care au primit diverse remuneraţii înanul respectiv.

De asemenea, vor fi făcute publice bonusurile şi componentele înnumerar, acţiuni şi opţiuni ale acestora.

Comitetul Basel cere băncilor să divulge numele şi funcţiilemembrilor în comitele de supraveghere a remuneraţiilor şi săprecizeze cum sunt incluse posibilele riscuri în stabilireaacestora.

În România salariile nete ale şefilor de bănci sunt cuprinseîntre 10.000 şi 30.000 de euro pe lună la care se adaugăbonusurile.

Preşedintele băncii de stat Eximbank, Ionuţ Costea, a raportatpentru 2009 un salariu net de 27.000 de euro. Un alt executiv debancă, Gheorghe Carabasan, vicepreşedinte al CEC Bank, are unsalariu lunar de 12.400 de euro.

Banca Naţională refuză să publice salariile angajaţilor,invocând anumite prevederi europene şi "independenţa" de care sebucură în raport cu cererile altor instituţii.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, conform declaraţiei de averedin 2006, avea un salariu lunar de 7.000 de euro, dar conformultimelor date, neoficiale, salariul ar fi mult mai mare înprezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO