Business Internaţional

Satirizarea islamului şi a profetului Mahomed a atras în Franţa cel mai feroce atac terorist din ultimele două secole. Ce va fi cu cei 8 milioane de musulmani din Franţa

Printre victime se numără mai mulţi desenatori ai revistei şi editorul publicaţiei. Martorii spun că atacatorii strigau numele ziariştilor pe care vroiau să-i omoare

Galerie foto

Autor: Bogdan Cojocaru

07.01.2015, 20:30 3445
Ţinta atacului de ieri, redacţia revistei satirice Charlie Hebdo, pune în discuţie „liniile roşii” care pot fi trecute sau nu într-o societate prinsă în fenomenul glo­­balizării şi care promovează de­mocraţia şi libertatea, fie a religiei, fie a exprimării. Revista islamului şi a profetului Mohamed într-o ţară în care comunitatea musulmană este una puternică şi în creştere. Atacatorii, trei oameni înarmaţi plus un şofer, au fost auziţi strigând „Allah-u Akbar”, „Allah este cel mai puternic“ în traducere, strigăt de chemare la rugăciune al musul­manilor, dar şi la război. 

Atacatorii au folosit arme automate şi, după unii martori, un lansator de grenade. Asaltul s-a produs în arondismentul 11 din Paris, în apropierea unora dintre cele mai vizitate atracţii turistice din capitala Franţei. La ieşirea din clădirea redacţiei atacatorii s-au luptat cu poliţiştii şi au reuşit să fugă cu o maşină, luând şi un ostatic. Birourile Charlie Hebdo au fost incendiate în 2011 după publicarea pe copertă a unei caricaturi a profetului Mohamed promiţând „100 de lovituri de bici dacă nu mori de râs!”. Tot atunci profetul a fost numit „redactorul-şef”. Acum patru caricaturişti şi editorul publicaţiei sunt morţi. Martori citaţi de postul de radio France Europe 1 spun că atacatorii, îmbrăcaţi în „uniforma” tipică a jihadiştilor – cagule pe faţă, buzunare kaki de muniţie şi pistoale automate Kalaşnikov – strigau: „Profetul a fost răzbunat!” în timp ce împuşcau oameni.

„Radiografia” acţiunii arată că atacul a fost făcut de profesionişti şi gândit din timp. Teroriştii ştiau la ce ora se făcea şedinţa de redacţie – atunci au atacat – şi care le este ţinta – rosteau numele desenatorilor pe care vroiau să-i împuşte. În 2009 în Franţa erau aproximativ 8 milioane de musul­mani, reprezentând aproape 12% din populaţie. În 2030 ponderea ar putea ajunge la 30%.

 

Reacţia preşedintelui Franţei François Hollande

„Franţa a fost lovită de un act de o barbarie ieşită din comun contra unui ziar. Mai multe atentate teroriste au fost dejucate în ultimele săptămâni. Trebuie să răspundem cu fermitate, dar şi luând în considerare unitatea naţională. Ne aflăm într-un moment dificil. Am ştiut că suntem ameninţaţi deoarece suntem o ţară a libertăţii. Îi vom pedepsi pe atacatori. Nimeni în Franţa nu ar trebui să creadă că poate încălca principiul Republicii şi că poate vătăma spiritul Republicii, întrupat de un ziar.“

 

Când în 2012 Hebdo a publicat noi caricaturi cu Mohamed, guvernul francez a trebuit să închidă temporar ambasade şi şcoli din mai mult de 20 de ţări de teama unor reacţii violente. Cea mai recentă caricatură este cu Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS. Unul din desenatorii revistei a fost inclus de organizaţia teroristă Al-Qaida în 2013 pe lista ţintelor de lichidat. „Este un carnagiu”, a exclamat purtătorul de cuvânt al poliţiei franceze Luc Poignant.

El a amintit că atunci când atacul a avut loc birourile Charlie Hebdo erau sub pază spe­cială în urma unor ame­ninţări. 

„Au des­chis fo­cul asu­pra tu­turor, a fost mă­cel, un adevărat mă­cel”, a explicat un alt purtător de cu­vânt, Rocco Contento.

La locul atacului s-au deplasat mai mulţi membrii ai guvernului francez şi preşedintele François Hollande, care a spus că Franţa a dejucat în ultimul timp mai multe atacuri teroriste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO