Business Internaţional

Sătui să mai plătească pentru greşelile altora, nemţii propun crearea unui asigurător de obligaţiuni de stat

Sătui să mai plătească pentru greşelile altora, nemţii propun crearea unui asigurător de obligaţiuni de stat

Statele europene s-ar putea împrumuta mai ieftin dacă ar exista o entitate care să asigure obligaţiunile suverane

Autor: Livadariu Andreea

13.04.2011, 23:45 35

Grupul german de asigurări Allianz a propus înfiinţarea unuiasigurător de obliga­ţiuni de stat sponsorizat de Uniunea Europeanăpentru a ajuta ţările cu probleme precum Grecia, Iralnda sauPortugalia să se împrumute de pe pieţele financiare la dobânzirezonabile, scrie The Wall Street Journal.

Înfiinţarea unui asigurător european al titlurilor de stat arreduce costurile de îm­prumut şi ar uşura calcularea risculuipentru investiţiile în obligaţiuni emise de guverne, este de părerePaul Achleitner, director financiar al Allianz.

Totodată, s-ar facilita accesul ţărilor europene la pieţele decapital, ceea ce ar reduce semnificativ riscul de intrare înincapacitate de plată a ţărilor cu datorii.

Pentru că reduce riscul de default, acest asigurător ar ridica opovară şi de pe umerii guvernelor. În actualul sistem de ajutorarea statelor cu probleme, bazat pe fondul de urgenţă al UE, Germania,fiind cea mai mare economie de pe continent, trebuie să vină cu ceimai mulţi bani.

Pe termen lung, beneficiul s-ar sesiza în evitarea unei viitoarecrize bancare prin reducerea presiunii care planează pe umeriibăncilor europene, principalii cumpărători ai datoriilor publicedin ţările UE.

Propunerea ar reduce expunerea investitorilor faţă de riscul dedefault al statelor la 10% din totalul investiţiilor, susţineAchleiter, argumentând că "eu, ca investitor, voi investi (încumpărarea datoriilor de stat - n.red.), deoarece acum ştiu căpierderea maximă nu poate depăşi 10% din totalulinvestiţiilor".

Cu ce vine nou propunerea

Noutatea propunerii Allianz constă în "constituirea uneigaranţii explicite, prin crearea unei impresii că se garanteazăriscul", spune Nicolae Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Cu toate acestea, dacă beneficiul pe termen scurt este "scăderearandamentelor la obliga­ţiuni, pe termen lung problemele desolvabilitate nu s-ar rezolva nici prin această modalitate,deoarece soluţia pentru solvabilitate este un proces sever dereducere a cheltuielilor", mai spune Chideşciuc.

În prezent, investitorii beneficiază de un sistem de garantare ainvestiţiilor în titluri de stat, şi anume instrumentele financiareCDS, care reprezintă o asigurare a protecţiei contra risculuiintrării în incapacitate de plată. Mai exact, CDS-urile suntinstrumente financiare care pot fi emise de orice bancă şiinstituţie financiară şi reprezintă o garanţie în caz deimposibilitate a rambursării la scadenţă a obligaţiilor financiareasumate.

Riscuri mai mici

Unele voci susţin că dacă propunerea germanilor de la Allianzs-ar materializa, riscul de default ar fi mai mic, iar presiuneaasupra CDS-urilor s-ar diminua. Pe de altă parte, "în acest sensexistă argumente pro şi contra. Eu nu cred că în acest fel se poateobţine o reducere a riscului investiţiilor", spune Chideşciuc.

Pentru capitalizarea noului asigurător, Paul Achleitner propuneca guvernele europene să folosească o parte din fondul MecanismuluiEuropean de Stabilitate, care va avea o capacitate de 500 mld.euro.

Totodată, ţările emitente de obligaţiuni ar plăti o primăasigurătorului, a cărei valoare ar depinde de riscul de credit, iarîn cazul în care guvernele emitente ar intra în incapacitate deplată, despăgubirile s-ar realiza din noul fond de asigurare. "Dacăar fi existat un mecanism de asigurare, s-ar fi putut evitasituaţia în care ne aflăm începând cu anul trecut", este de părereMathias Hoffman, profesor la Universitatea din Zürich. "Nu existănicio modalitate de acordare a unui bailout Franţei, Germaniei,Italiei sau Spaniei. Însă riscurile pe care le vedem în Grecia,Spania şi Irlanda ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi exprimat clarpână unde poate merge solidaritatea europeană, precum şi cât suntdispuse să plătească."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO