Business Internaţional

Situatia din Golf se detensioneaza: Dubai World isi renegociaza cu bancile jumatate din datoriile de aproape 60 mld. dolari

Situatia din Golf se detensioneaza: Dubai World isi renegociaza cu bancile jumatate din datoriile de aproape 60 mld. dolari

Multi investitori au stat ca pe ace din cauza problemelor cu care se confrunta Dubai World, una dintre cele mai mari companii din emirat

02.12.2009, 00:00 50

Dubai World, compania controlata de stat aflata in epicentrulproblemelor financiare ale emiratului, a demarat negocieri cubancile pentru restructurarea unor datorii in valoare de 26 mld.dolari (17,3 mld. euro). Pe de alta parte, emirul Dubaiului seiculMohammed bin Rashid al-Maktoum a iesit public pentru prima data dela aparitia problemelor spunand ca economia este "stabila" si"solida" si ca investitorii "nu au inteles ce se intampla inDubai".

Printre subsidiarele Dubai World care vor beneficia deprelungirea termenelor de rambursare a datoriilor se numara NakheelWorld si Limitless World, in timp ce diviziile Infinity World,Istithmar World si Ports & Free Zone World vor fi excluse de lanegocieri intrucat se bucura de "fundamente financiare stabile",potrivit unui comunicat emis de Dubai World, scrie Bloomberg.

"Au fost demarate discutii initiale cu bancile care au acordatimprumuturi catre Dubai World, acestea desfasurandu-se de manieraconstructiva. Ne asteptam ca procesul de restructurare sa fierealizat intr-un mod echitabil, in beneficiul tuturor celorinteresati", au declarat oficialii Dubai World.

Companiaincearca sa amane plata a aproape jumatate din obligatiunile pecare le-a emis, in valoare totala de 59 mld. dolari (39,2 mld.euro), in incercarea de a tempera speculatiile potrivit carora unposibil faliment ar putea arunca sistemul financiar mondial din nouin criza.

"Acum, cand cei de la Dubai World aduc in discutie suma de 26 demiliarde de dolari, panica izbucnita in ultimele zile incepe sa semai reduca", a aratat Nick Chamie, analist in cadrul RBC CapitalMarkets. "In mod cert, este un lucru pozitiv. Pietele se hraneau cupropriile temeri, avand in vedere ca se vehiculau datorii deaproape 60 de miliarde de dolari care trebuia restructurate",potrivit lui Chamie.

Obligatiunile diviziei imobiliare - 6 mld.dolari

Printre datoriile pe care Dubai World intentioneaza sa lerestructureze se numara si obligatiunile islamice in valoare de 6mld. dolari (4 mld. euro), emise de subsidiara Nakheel. Titlurile,cunoscute sub denumirea sukuk, intra sub incidenta legii islamiceSharia, care le interzice investitorilor sa perceapa dobanzi.

Nakheel a cerut luni ca trei tipuri de obligatiuni islamicelistate pe platforma internationala de tranzactii a emiratului,Nasdaq Dubai, sa fie suspendate, "pana in momentul in care pietelevor putea fi informate complet cu privire la evolutiileviitoare".

Costul asigurarii contra riscului de credit pe Dubai, reflectatin cotatiile asa-numitelor CDS-uri (credit default swap), a scazutluni pentru prima oara in ultima saptamana, pana la 5,71procente.

Cifra de 26 mld. dolari "confirma faptul ca este vorba, in celedin urma, de o problema ce poate fi rezolvata", a declarat MichaelAtkin, manager in cadrul fondului mutual Putnam Investments, cusediul in Boston.

Situatia cu care se confrunta Dubaiul "serveste drept exemplu canu am iesit inca in totalitate din criza ce a cuprins sistemulfinanciar mondial si ridica probleme cu privire la ce ne-ar maiputea astepta", potrivit lui Atkin.

Banca centrala din Emiratele Arabe Unite a anuntat pe 29noiembrie ca va sprijini creditorii locali si straini, oferindu-leacces la fonduri prin intermediul unei noi facilitati. Guvernatorulbancii din Emirate Sultan Al-Suwaidi a declarat luni ca "nu trebuiesa existe temeri" cu privire la creditorii locali.

75% dintre creditori trebuie sa accepterestructurarea

Guvernul din Dubai a anuntat saptamana trecuta ca va solicitacreditorilor companiei controlate de stat un moratoriu de cel putinsase luni pentru plata datoriilor. Pentru aprobarea acestorsolicitari, cel putin 75% dintre creditori trebuie sa isi deaacordul.

"Chiar daca va fi extrem de dificil sa restructurezi obligatiifinanciare in valoare de 26 mld. dolari, creditorii Dubai World aumulte stimulente pentru a duce la capat acest proces, pentru a-sireduce pierderile pe care le-ar putea obtine din diferentele intrevaloarea imprumutului acordat si valoarea garantiilor", a explicatRachel Ziemba, analist in cadrul Roubini Global Economics, firmadetinuta de economistul care a anticipat actuala criza, NourielRoubini.

Compania a primit finantare in baza "viabilitatii proiectelorsale, nu a garantiilor guvernamentale", a aratat si Abdulrahman AlSaleh, directorul general al Departamentului de finante dinDubai.

Dubai World avea active totale in valoare de 99,6 miliarde dedolari (66,3 miliarde de euro) la finalul anului trecut si venituride 14,2 miliarde de dolari (9,5 miliarde de euro), in timp cedatoriile sale se ridicau la 59 miliarde de dolari (39,3 miliardede euro), adica aproape trei sferturi din datoriile totale aleguvernului de la Dubai.

Dubai, al doilea mare regat dintre cele sapte care intra incomponenta Emiratelor Arabe Unite, alaturi de companiile aflate subtutela sa, au imprumutat in ultimii ani circa 80 mld. dolari pentrua finanta cresterea si diversificarea economica. Turbulentelefinanciare la nivel mondial, precum si corectia inregistrata depreturile proprietatilor imobiliare au afectat si mai mult companiiprecum Dubai World, impovarate deja de obligatii financiarecolosale.

Imobiliarele s-au prabusit

Preturile locuintelor din Dubai au scazut in trimestrul aldoilea cu 47% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut,acesta fiind cel mai pronuntat declin la nivel mondial, potrivitcompaniei de intermediere imobiliara Knight Frank.

Dubai, locul unde poate fi intalnita cea mai inalta cladire dinlume, Burj Dubai, dar si cele mai spectaculoase insule arificiale,a infiintat odata cu declansarea crizei creditelor un fondguvernamental in valoare de 20 mld. dolari (13,3 miliarde de euro),menit sa sprijine companiile locale. Guvernul din Dubai a anuntatsaptamana trecuta ca a imprumutat 5 miliarde de dolari (3,3miliarde de euro) de la bancile controlate de stat din emiratul AbuDhabi pentru finantarea suplimentara a respectivului fond, dupa cemai obtinuse inca 10 mld. dolari (6,6 mld. euro) in februarie prinvanzarea de obligatiuni catre banca centrala a Emiratelor ArabeUnite.

Agentiile de evaluare financiara Moody's si Standard &Poor's au revizuit in scadere ratingurile companiilor de stat dinDubai, motivand ca planurile Dubai World de a restructura datoriileascund de fapt posibilitatea aparitiei unui faliment national.

Nicio garantie de stat pentru Dubai World

Guvernul din Dubai nu va garanta datoriile Dubai World,holdingul de stat cu datorii de 59 de miliarde de dolari (39,2 mld.euro), sustinand ca creditorii au considerat in mod gresit caexista o sustinere de stat, scrie Financial Times. Abdulrahmanal-Saleh, seful finantelor din Dubai, a declarat ca bancile suntresponsabile pentru propriile decizii de finantare si ca ar trebuisa faca diferenta intre companii si stat. "Creditorii trebuie sa-siasume o parte din responsabilitate pentru decizia de a creditacompaniile. Acestia considera ca Dubai World apartine guvernului,ceea ce nu este corect", a declarat Saleh. Comentariile sefului

Finantelor din Dubai subliniaza intentia guvernului de a sedistanta de Dubai World si ridica semne de intrebare daca

acesta va urma aceeasi strategie si in cazul altor parti dinimperiul comercial al emiratului. Conform RBC Capital Markets,detinatorii de obligatiuni Dubai World nu dispun de "aproape niciobaza legala" pentru recuperarea investitiilor de la guvern in cazulunui default.

Investitorii se feresc de tarile cu datorii

Grecia, Irlanda si Ungaria - impovarate cu datorii publicepericulos de mari si in continua crestere - sunt printre statelecele mai afectate de criza datoriilor din Dubai, scrie FinancialTimes.

Vechile reguli ale vanzarii de active pe pietele emergente sicumpararii de titluri de pe pietele dezvoltate, considerate in modtraditional mai stabile, pe timp de criza au fost incalcate dupa ceDubaiul a cerut amanarea platii datoriilor pentru compania de statDubai World. Pietele de obligatiuni ale Chinei si Braziliei auprimit cu bratele deschise investitori, care veneau in masa,considerand aceste piete adevarate paradisuri datorita starii bunea sanatatii finantelor publice, in timp ce datoriile mari aleGreciei si Irlandei au alungat investitorii.

Multe economii de piata emergente, datorita nivelurilor lorreduse ale datoriilor si a managementului economic prudent, seconsidera ca au reusit sa tina piept crizei financiare de o manieramult mai eficienta comparativ cu statele bogate.

In Grecia si Irlanda raportul datorie - Produs Intern Brut esteprevazut sa urce la 111% si respectiv 80% anul viitor. La polulopus, in China si Brazilia raportul este de asteptat sa sestabilizeze la 46 si respectiv 65%.

Multi investitori se intreaba daca Grecia va urma la randDubaiului. Wolfgang Munchau, editorialist la cotidianul de businessFinancial Times, nu este insa de acord si spune ca "aceastaintrebare este inca din start eronata, pentru ca Dubai World nueste un stat, ci o companie de stat". El observa insa cainvestitorii nu par a face diferenta. Acestia au inceput dupa ce aizbucnit criza din Dubai sa puna problema unui faliment national inGrecia. Aceasta problema a mai fost pusa la inceputul anului, insainvestitorii i-au crezut pe oficialii germani care au spus caniciun stat din zona euro nu va fi lasat sa intre in falimentnational. De atunci insa nu s-a creionat niciun plan. Nu au fostadoptate nici masuri care sa solutioneze problema bugetara.

Acum speculatiile au revenit in forta. Singura diferenta este cazona euro nu va mai veni in sprijinul statului decat daca Grecia vaindeplini o serie de criterii pe care Uniunea Europeana le-ar puteaimpune in lunile urmatoare, mai spune el.

Ce banci risca sa piarda cel mai mult

Dupa ce saptamana trecuta au iesit la suprafata problemelefinanciare ale Dubaiului, investitorii urmaresc indeaproapeevolutia situatiei si ce banci sunt cele mai expuse fata de emirat,scrie site-ul publicatiei chineze People's Daily. In prezent RoyalBank of Scotland este cel mai important creditor al Dubaiului, iarHSBC este cea mai mare institutie de creditare a Emiratelor ArabeUnite. Din cauza intarzierilor in plata ratelor, Dubaiul risca saprovoace creditorilor sai pierderi in valoare de 600 mil. dolari(400 mil. euro). Marea Britanie devine astfel cel mai mare creditorpentru Emiratele Arabe Unite. Alte state cu expuneri mari suntStatele Unite pe pozitia secunda, urmata de Franta, Germania,Japonia si Olanda. Datoria externa totala a Emiratelor se ridica la129,7 mld. dolari (86,2 mld. euro), dintre care 93,3 mld. dolari(62 mld. euro) reprezinta creditele oferite de bancile straine.

Royal Bank of Scotland, din pozitia sa de cea mai importantainstitutie controlata de stat din sistemul financiar britanic,detine plasamente de aproximativ 2,3 mld. dolari (1,5 mld. euro) inDubai.

In acelasi timp, pana in luna iunie a acestui an, crediteleacordate de HSBC Holdings - cea mai importanta institutiefinanciara europeana dupa valoarea de piata - Emiratelor ArabeUnite s-au ridicat la 15,9 mld. dolari (10,5 mld. euro). Banca esteastfel considerata a fi cea mai expusa la riscurile din Dubai.Valoarea creditelor acordate de HSBC o depaseste de departe pe ceaa urmatorilor trei creditori: Standard Chartered Bank, BarclaysGroup si Royal Bank of Scotland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels