Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Economia Statelor Unite, cea mai mare din lume, a crescut cu 3,2% în trimestrul al patrulea susţinută de cel mai mare avans al cheltuielilor de consum din ultimii trei ani, care a creat condiţiile pentru îmbunătăţirea evoluţiei PIB în 2014, scrie Bloomberg. Creşterea economică din ultimul trimestru din 2013 a confirmat aşteptările analiştilor şi urmează unui avans al PIB de 4,1% în cele trei luni anterioare, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ. Cheltuielile de consum, care reprezintă aproape 70% din economia SUA, au avansat cu 3,3%, sub estimările analiştilor. Cererea internă în creştere a permis economiei să depăşească problemele provocate de oprirea parţială a activităţilor instituţiilor federale, în luna octombrie, din cauza neînţelegerilor din Congres pe tema bugetului.

 

Preţurile mari ale gazelor şi electricităţii vor continua să afecteze Europa cel puţin 20 de ani, reducând competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie, în care lucrează aproape 30 milioane de oameni, în raport cu Statele Unite, avertizează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE). Europa va pierde o treime din cota deţinută pe piaţa exporturilor de energie, în următoarele două decenii, din cauza faptului că preţurile energiei se vor menţine cu încăpăţânare peste nivelul celor din SUA, anticipează AIE. Estimările AIE vor amplifica probabil opiniile potrivit cărora politica Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice face rău producătorilor din regiune, potrivit Financial Times. O serie de state europene subvenţionează energia regenerabilă, renunţă la energia nucleară şi se opun explorării zăcămintelor de şist, care a relansat producţia de hidrocarburi în SUA. Aceste politici au provocat nemulţumire în rândul liderilor industriei energetice europene, care afirmă că sunt reţeta pentru un dezastru concurenţial.

 

Agenţia americană de rating Standard & Poor’s, printre cele mai mari la nivel mondial, va deschide în Polonia un centru operaţional destinat Europei Centrale şi de Est, scrie The Warsaw Business Journal. „Am ales Polonia drept centru pentru Europa Centrală şi de Est datorită poziţiei strategice, a internaţionalizării în creştere a afacerilor şi a pieţei interne de obligaţiuni, care se dezvoltă”, a afirmat Marcin Petrykowski, directorul general al biroului. El a lucrat anterior venirii în această funcţie ca director executiv la J.P. Morgan Corporate and Investment Bank şi şef al diviziei care acoperă Europa Centrală şi de Est, Rusia, Comunitatea Statelor Independente şi Israel.

 

Economia Poloniei, cea mai mare în rândul statelor UE care au aderat după 2004, a crescut anul trecut cu 1,6%, cel mai lent ritm din 2009, în principal din cauza încetinirii dinamicii cererii interne pe fondul recesiunii economice din zona euro. În 2012, Produsul Intern Brut al Poloniei a urcat cu 1,9%. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o rată de creştere economică de 1,5% pentru 2013. Cifrele, anunţate de institutul de statistică de la Varşovia, sunt cele mai slabe din 2009, an în care efectele crizei financiare mondiale s-au făcut simţite în Europa Centrală şi de Est, iar Polonia a fost singurul stat din UE care nu a înregistrat recesiune. Consumul privat a crescut cu 0,8% anul trecut, încetinind după un avans de 1,2% în 2012, în timp ce formarea brută de capital fix a scăzut cu 0,4%, după un declin mai abrupt, de 1,7% în anul anterior.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels