Business Internaţional

SUA ar trebui să elimine plafonul datoriei de stat din cauza căruia riscă să intre în default

SUA ar trebui să elimine plafonul datoriei de stat din cauza căruia riscă să intre în default

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

19.07.2011, 00:04 519

Agenţia de evaluare financiară Moody's sugerează Statelor Unitesă eli­mine plafonul datoriei guvernamentale pre­­văzut de legepentru a reduce incer­titudinea în rândul deţinătorilor deobli­gaţiuni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

SUA reprezintă una dintre puţinele eco­nomii dezvoltate undelegislativul stabileşte un plafon pentru datoria de stat, situaţiecare creează periodic incertitudine privind capa­citatea guvernuluide a-şi respecta obligaţiile financiare, se arată într-un raport alMoody's.

"Ne-am reduce estimarea privind riscul unui eveniment neprevăzutdacă guvernul şi-ar schimba cadrul legislativ de administrare adatoriei publice pentru a îmblânzi semnificativ sau a elimina acestfactor de incertitudine", a declarat analistul Moody's Steven Hessîn raport. Agenţia a avertizat săptămâna trecută că ar reduceratingul "AAA" al SUA dacă guvernul ar întârzia plăţi legate dedatoria de stat.

Presiunea exercitată de agenţiile de rating asupra Casei Albe şia Partidului Republican de a ajunge la un acord privind reducereadeficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat aatins astfel cote critice.

Moody's notează că a considerat întotdeauna că riscul intrăriiStatelor Unite în default este foarte redus, deoa­rece Congresul aridicat fără probleme în ultimele câteva zeci de ani plafonuldatoriei de stat fără prea multe con­tro­verse.

Actualele divergenţe dintre Camera Reprezentanţilor, underepublicanii sunt majoritari, şi administraţia Obama privindplafonul datoriei de stat au generat un nivel ridicat deincertitudine şi au determinat Moody's să crească estimarea privindprobabilitatea unui eveniment neprevăzut.

Agenţia de rating a sugerat totodată că guvernul american arputea lua în calcul alte modalităţi de limitare a datoriei de stat,dând ca exemplu Chile, considerată cea mai "sănătoasă" ţară dinAmerica Latină din punct de vedere fiscal.

"În alte ţări, nivelul deficitelor este constrâns de guvernanţafiscală, ceea ce conduce la un bun control al datoriei, chiar dacăaceasta teoretic nu este limitată", a arătat Moody's, subliniind căaceastă abordare este eficientă în Chile.

Agenţia dă drept exemplu şi criteriile Tratatului de laMaastricht din Europa, care recomandă ca raportul dintre datoria destat şi Produsul Intern Brut (PIB) să nu depăşească 60%. Moody'snotează totuşi că această recomandare este de mutle ori încălcatăde guverne.

Republicanii şi democraţii trebuie să ajungă la un acord privindmajorarea pragului de îndatorare până la data de 2 august, dupăcare guvernul nu îşi va mai putea plăti în totalitateobligaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO