Business Internaţional

Supermarketul croat Agrokor, gaura neagră din Balcani care înghite miliarde de euro

Supermarketul croat Agrokor, gaura neagră din Balcani...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2017, 19:07 2359
Bătălia din Balcani care s-a iscat în urma uimitorului colaps al Agrokor, cea mai mare companie din fosta Iugoslavie, este una  inegală, în condiţiile în care guvernul croat a intervenit pentru a pune interesele a aproape 5.000 de businessuri locale înaintea celor ale marilor finanţatori internaţionali în urma eşuării procesului de reorganizare a companiei, scrie Bloomberg.

În cel mai recent episod al acestei sa­ga a lanţului de retail care s-a prăbuşit sub povara unor datorii de peste 6 mld. e­u­ro, giganţii Fidelity In­terna­tional şi Axa Investment Managers se luptă cu fur­­nizori locali pentru a-şi recupera banii.

În aproximativ trei luni, valoarea titlurilor Agrokor s-a evaporat după ce creditorii au pus capăt expansiunii bazate pe datorii a companiei. Acum, politicienii din regiune vor să se asigure că interesele locale sunt protejate.

„Agrokor s-a transformat din cea mai mare companie privată într-unul dintre cele mai mari riscuri sistemice pentru economia croată“, scrie Georgi Deyanov, economist la Morgan Stanley, într-o notă adresată clienţilor. Ame­nin­ţat de asemenea este însuşi gu­vernul din Za­greb. Ministrul de fi­nanţe Zdravko Ma­­ric a fost director pe pieţe de capital în cadrul Agrokor până anul trecut. Pre­mie­­rul Andrej Plenkovic are nevoie de un nou partener de coa­li­ţie după ce un par­tid minoritar şi-a re­tras susţinerea în ur­ma dezaprobării lui Maric. Impor­tanţa Agrokor pentru re­gi­­u­ne este clară. Com­pa­nia are 30.000 de an­­­­ga­jaţi, a­proxi­­­mativ 2,5% din forţa de muncă a ţării.

Zeci de mii de angajaţi lu­cre­a­ză de asemenea pentru companii ca­re umplu rafturile supermarketurilor sale.

Salvarea Agrokor, în special a principalei sale divizii de retail Konsum, înseamnă protejarea producătorilor locali de alimente cum ar fi Kras, care are 2.500 de angajaţi în Croaţia. Agrokor datora Kras aproximativ 40 milioane de euro la sfârşitul lunii martie, aproape o treime din veniturile sale anuale. Aproximativ 70% din produsele vândute în magazinele companiei sunt procurate de pe plan local.

Parlamentul croat a introdus o nouă lege, Lex Agrokor, care vizează „companiile sistemiceî pe 6 aprilie. În ziua următoare, proprietarul companiei Ivica Todoric a cedat controlul companiei pe care a fondat-o în 1976 către stat.

„Legea asigură o poziţie favorabilă pentru furnizoriî, arată Emil Tedeschi, CEO al Atlantic Grupa, un producător croat de alimente. „Dacă guvernul nu ar fi introdus această lege, astăzi am fi asistat la o lovitură enormă dată sistemului economic şi la o mulţime de falimente în Croaţiaî.

Ministrul agriculturii Tomislav Tolusic a dat asigurări că facturile neplătite către micii furnizori vor fi onorate în întregime.

Restul fostei Iugoslavii, Slovenia, Serbia, Bosnia-Herzegovina au acţionat de asemenea pentru ca activele din diviziile locale ale Agrokor să nu meargă către compania-mamă.

Între timp, giganţii financiari internaţionali şi-au cântărit pierderile şi au acţionat pentru a lupta pentru partea lor din ce rămâne.

AXA IM şi Fidelity, deţinătoare ale obligaţiunilor Agrokor, şi-au văzut titlurile scăzând cu până la 70% din valoare din ianuarie. Valoarea unor credite de aproximativ 520 milioane de euro către un holding Agrokor a fost aproape ştearsă complet. Printre deţinătorii creditelor se numără Invesco şi Canadian Pension Plan Investment Fund.

Banca rusă Sberbank a anunţat că a constituit provizioane pentru pierderi de peste 50% legate de deţinerea sa de obligaţiuni Agrokor de 1,1 miliarde de euro după ce a eşuat în efoturile de a conduce o reorganizare a companiei. VTB Group a anunţat recent că şi-ar putea anula o parte din expunerea de 300 milioane de euro.

„Interesele statului nu corespund întotdeauna cu interesele noastre ca creditoriî, a declarat Herbert Moos, director financiar al VTB.

Nivelul datoriei totale a Agrokor nu este clar încă. În septembrie, retailerul datora 2,2 miliarde de euro către furnizori pe lângă datoriile financiare de 3,4 miliarde de euro şi creditele de 520 milioane de euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

Compania a anunţat luna trecută că ar putea exista erori în rapoartele sale financiare anterioare şi i-a rugat pe acţionari să nu se bazeze pe acestea până la finalizarea unei anchete. Agrokor a declarat că intenţionează să angajeze PwC pentru această anchetă.

Noi datorii ar putea ieşi la suprafaţă în urma anchetei.

Cheia pentru creditorii internaţionali ar putea fi eliberarea de finanţare nouă pentru a ţine Agrokor la suprafaţă, prin acest pas aceştia putând să câştige un oarecare control asupra procesului de restructurare.

Filialele locale ale Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International Bank şi UniCredit au oferit Agrokor un credit de 80 milioane de euro, care va fi folosit pentru plata facturilor care au ajuns la maturitate de când guvernul a preluat controlul pe 10 aprilie.

Grupul de deţinători de obligaţiuni ar putea fi dispus să ofere până la 400 milioane de euro sub formă de finanţare nouă, potrivit unor surse familiare cu situaşia. Ministrul agriculturii a declarat că guvernul vrea ca orice finanţare să fie folosită pentru plata facturilor către micii furnizori.

„Miza este foarte mare pentru Croaţia şi alte ţări din regiune", remarcă Aleksej Gren, analist la Exotix Partners din Londra. „Sunt atât de multe părţi implicate, iar acest lucru naşte conflicte de interese. Negocierile vor fi probabil foarte complexe şi îndelungate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO