Business Internaţional

Tarile baltice, un teren fertil pentru fondurile de investitii

19.10.2007, 14:15 26

Cresterea economica sustinuta a tarilor din zona Marii Baltice (Estonia, Lituania si Letonia) au transformat aceasta regiune intr-un "teren de vanatoare" excelent pentru fondurile de investitii, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Cele trei state ex-sovietice s-au integrat in Uniunea Europeana in 2004, ulterior inregistrand un boom al pietei de consum, care a condus la accelerarea ritmului de crestere economica. Estonia si Letonia au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere economica dintre toate statele Uniunii - Produsul Intern Brut al Estoniei a inregistrat o crestere de 11,4%, in timp ce Letonia a avut o crestere de 11,9%.
Dar puternicul avant economic a dus la sporirea ratei inflatiei si la un nivel record al deficitului bugetar. "Cel mai probabil scenariu este o descrestere usoara a economiilor din regiune, desi situatia Letoniei ne ingrijoreaza, existand riscul unei 'contagiuni psihologice', care ar putea afecta si alte piete", crede Marcus Svedberg, economist-sef la fondul de investitii East Capital. In aceste conditii fondurile de investitii trebuie sa dea dovada de mai multa prudenta in momentul incheierii unei tranzactii in aceasta regiune.
Cel mai bun exemplu al prosperitatii fondurilor de investitii din regiune este Skype, promotorul apelurilor telefonice prin intermediul internetului. Fondul de investitii Draper Fisher a castigat de zece ori mai multi bani decat a investit, dupa ce, in 2005, Skype a fost achizitionat pentru 2,6 mld. dolari de catre site-ul de vanzari eBay.
Skype permite utilizatorilor sa efectueze apeluri telefonice online nelimitate oriunde in lume. Compania, al carui sediu central se afla in capitala Estoniei, a fost infiintata de un cuplu de suedezi, dar softwareul a fost dezvoltat de estonieni.
Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, si-a ales ca partener strategic compania letoniana de telecomunicatii SIA Lattelecom Group. Blackstone va investi 178 mil. dolari (125 mil. euro) pentru achizitia a 51% din actiunile Lattelecom, companie al carei actionar majoritar este guvernul de la Riga. Blackstone a anuntat ca nu intentioneaza sa-si deschida un sediu in Letonia sau sa aloce fonduri speciale in regiune, concentrandu-se pe tranzactii individuale.
"Acesta este primul nostru contact cu aceasta regiune. Tranzactia este conforma cu legislatia tarii, dar nu s-a incheiat inca, necesitand acordul autoritatilor", a declarat un purtator de cuvant al Blackstone. "Fondurile noastre sunt globale. Acestea nu pot fi alocate pe sectoare sau regiuni, ci vom face noi investitii in zona in momentul in care se vor ivi noi oportunitati", a adaugat el. Apele din regiune sunt testate si de alte fonduri de investitii. De exemplu, Carlyle Group cauta noi oportunitati in zona baltica, dar si celelalte tari din Europa Centrala si de Est, dupa ce si-a stabilit un nou sediu in Varsovia. AIG Global Investment testeaza acelasi teren, fondurile alocate "Noii Europe" de catre companie ridicandu-se la 523 mil. euro.
Cu toate acestea, regiunea ramane rezervata micilor fonduri de investitii si jucatorilor locali, precum Advent International, Argus Capital, Enterprise Investors sau Mid Europa Partners, care si-au dezvoltat o serie de relatii privilegiate cu institutiile financiare din regiune.
"Aceste piete sunt mult mai mici decat ne-am fi dorit, Lituania are 4 milioane de locuitori, Letonia 2,3 milioane, iar Estonia 1,3 milioane, de aceea trebuie sa profitam de orice oportunitate", a declarat Craig Butcher, fondator al Mid Europa. Mid Europa deruleaza doua investitii in regiune: operatorul de telefonie mobila UAB Bite Lietuva si compania de cai ferate Baltic Rail Services, tranzactiile fiind incheiate in februarie 2007, respectiv in 2002. Baltic Rail Services a fost vanduta anul acesta, profitul incasat fiind de 38 mil. euro. Achizitia pentru 450 mil. euro a UAB Bite Lietuva se afla pe primul loc in topul tranzactiilor din regiunea baltica si printre cele mai importante din Europa Centrala. Firma a alocat peste 1 mld. euro pentru tranzactii in Europa Centrala, un record pentru aceasta regiune.
Fondul de investitii BaltCap, care detine sedii in toate cele trei tari baltice, a reusit sa-si dubleze suma de 50 mil. euro investita dupa 2001 in trei tranzactii. "Luate separat, pietele din tarile baltice sunt foarte mici, dar impreuna ating dimensiunea celei din Suedia, iar cele trei piete formeaza un tot omogen, mai ales pe segmentul de telecomunicatii", spune Peeter Saks de la BaltCap, companie care investeste, de regula, in tranzactii care nu depasesc 15 mil. euro.
In iunie BaltCap a vandut pachetul minoritar de actiuni, pe care il detinea la operatorul de telefonie mobila Zetcom, valoarea tranzactiei nefiind dezvaluita. De asemenea, recent, compania si-a vandut actiunile detinute la furnizorul de accesorii pentru birou UAB Daily pentru un profit de 35% din valoarea investitiei.
Alta Capital, o firma estoniana, s-a dezvoltat in urma investitiilor din sectorul alimentar si din cel al modei.
De asemenea, firma a achizitionat o companie de constructii din Letonia, dar si un producator de biocombustibili. Indrek Rahumaa, fondatorul Alta, spune ca firma si-a dezvoltat un portofoliu de companii regionale capabile sa opereze pe toate cele trei piete baltice, cat si pe cea din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels