Business Internaţional

Tarile din Uniunea Europeana stau foarte prost la capitolul respectarea propriilor reguli

Tarile din Uniunea Europeana stau foarte prost la capitolul respectarea propriilor reguli
25.05.2010, 23:34 30

Guvernele statelor din zona euro au incalcat regulile fiscaleincluse in Pactul de Stabilitate si Crestere in mai mult dejumatate din anii ce au trecut de la aparitia monedei unice, scrieBloomberg.

Criza Greciei a scos la suprafata vulnerabilitatea fiscala acelor 16 economii din zona euro, care au depasit cele doua regulifiscale ale Uniunii Europene in 57% din cazuri de cand s-a adoptatmoneda euro. Aceste reguli limiteaza deficitul bugetar la 3% dinPIB si datoria publica la 60% din PIB.

Angajamentul statelor de a respecta aceste reguli a devenit maidegraba "retoric decat real" si a contribuit la amplificarea crizeidatoriilor, a declarat David Blanchflower, colaborator pentruBloomberg News si fost strateg in cadrul Bancii Angliei.

Dintre economiile care s-au aflat in zona euro inca de lalansarea uniunii monetare in 1999, Belgia si Italia nu au pututrespecta cel putin una dintre reguli in toti cei 11 ani. Grecia aadoptat euro in 2001 si de atunci nu s-a incadrat in niciun an inlimitele admise de UE. La polul opus, Finlanda si Luxemburg au fostin linie cu regulile din Pactul de Stabilitate si Crestere in totianii.

"Intreaga zona euro nu a facut eforturi pentru a se mentine inlimitele stipulate in Tratatul de la Maastricht, si acum platestepretul" pentru aceasta nesabuinta, a declarat Kenneth Rogoff,profesor la Universitatea Harvard si fost economist-sef al FonduluiMonetar International.

Ministrii de finante din zona euro au promis la finalulsaptamanii trecute in cadrul unei reuniuni la Bruxelles ca vorintensifica sanctiunile pentru tarile cu deficite bugetare uriase.Sub incidenta Pactului de Stabilitate si Crestere, inspirat dupamodelul german, tarile cu deficite de peste 3% din PIB risca amenzide pana la 0,5% din PIB daca nu reusesc sa-si echilibreze gaurabugetara. Niciun stat nu a fost amendat pana in prezent. Potrivitlui Herman Van Rompuy, presedintele UE, sanctiunile de tipfinanciar, dar si nonfinanciar pot fi aplicate tarilor caredepasesc in mod constant limitele impuse pentru deficit sidatorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO