Business Internaţional

Tensiuni în Cipru, după ce planul internaţional de salvare a ţării obligă la naţionalizarea parţială a depozitelor bancare

Tensiuni în Cipru, după ce planul internaţional de...

Autor: Cristian Hostiuc, Radu Racu

16.03.2013, 20:07 7149

UPDATE: Ciprioţii şi-au manifestat sâmbătă nemulţumirea în mai multe oraşe la scurt timp după anunţarea acordului privind ajutorul financiar internaţional care prevede reţinerea unei cote din depozitele bancare încheiate pe teritoriul cipriot, informează Bloomberg., informează Bloomberg.

În oraşul de coastă Limassol, un om a intrat cu buldozerul înntr-o filială bancară, închisă. Cele mai mult bănci din Cipru au fost închise sâmbătă, deşi de obicei astăzi era zi lucrătoare, afişând mesajul "conform instrucţiunilor Băncii Centrale a Ciprului.

Cele mai multe bancomate erau funcţionale însă multe rămase fără bani, pe fondul retragerilor masive.

Parlamentul cipriot este aşteptat să se reunească duminică în sesiune de urgenţă pentru a aproba acordul privind ajutorul financiar internaţional prin care Ciprul va primi 10 miliarde de euro. Opozanţii politici ai actualului preşedinte Nicos Anastasiades au declarat că ar putea opta duminică fie pentru un vot în privinţa planului de ajutor financiar, fie pentru demiterea preşedintelui şi organizarea unor alegeri anticipate.

Pentru salvarea băncilor cipriote s-a decis naţionalizarea parţială a depozitelor bancare. Cinteză, BNR: Măsura este valabilă numai pe teritoriul Ciprului. NU vizează depozitele făcute de la Bucureşti ale Bank of Cyprus

Uniunea Europeană a ajuns la un acord sămbătă pentru acordarea unui ajutor financiar pentru Cipru, dar a cerut în schimb ca statul să reţină o parte din depozitele din băncile cipriote, în ciuda riscului unui exod al banilor din ţară, scrie Reuters.

Cipru a devenit la sfârşitul acestei săptămâni a cincea ţară din UE care solicită un ajutor financiar internaţional, după Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, pe fondul crizei care a măturat regiunea.

Într-o măsură fără precdent pentru blocul european, miniştri de finanţe ai zonei euro a forţat Cipru să reţină 10% din depozitele bancare interne, despre care se crede că jumătate aparţin cetăţenilor ruşi non-rezidenţi. Măsura ar trebui să aducă 6 miliarde de euro la bugetul Ciprului.

"Aş vrea ca nu eu să fi fost ministrul care să impună această decizie", a declarat ministrul cipriot de Finanţe, Michael Sarris, după runda de negocieri din noapte de vineri spre sâmbătă, care a durat 10 ore.

Cipru a cerut pentru prima dată ajutor financiar internaţional în luna iunie a anului trecut, însă negocierile au fost tergiversate de complexitatea ajutorului financiar şi ezitarea fostului preşedinte de a semna acordul. Guvernul de la Nicosia estima atunci că statul are nevoie de un ajutor de 17 miliarde de euro pentru a repune economia pe picioare, însă un împrumut de o asemenea magnitudine ar împovăra prea mult datoria externă a ţării. Acordul încheiat sâmbătă noapte prevede un ajutor financiar de 10 miliarde de euro, diferenţa necesară urmând să provină din procentul din depozite şi dintr-o majorare a taxei unice de la 10 la 12,5%.

Sute de persoane au făcut cozi sâmbătă dimineaţa în faţa băncilor din Larnaca pentru a-şi retrage banii, însă majoritatea filialelor bancare erau închise într-o zi care de obicei funcţionează cu program normal. Guvernul de la Nicosia a luat măsuri pentru a împiedica transferul electronic al banilor din conturile interne. Măsurile prevăzute în acord vor intra în vigoare marţi.

În România, Bank of Cyprus deţine o sucursală. Întrebarea este dacă această "naţionalizare" a depozitelor este valabilă şi pentru operaţiunile de la Bucureşti.Contactat de Ziarul Financiar, Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de Supraveghere din BNR, a afirmat că o asemenea măsură este valabilă doar pe teriotriul ţării respective şi nu ar viza depozitele din România.