Business Internaţional

tigaretele light ce costa peste 12 mld. dolari

03.04.2003, 00:00 15

Dupa decenii de litigii legate de tutun, litigii in urma carora nu a fost nevoita sa plateasca nici o dauna, cu exceptia platilor din cadrul acordului cunoscut drept Master Settlement Agreement (MSA) pe care l-a semnat impreuna cu alti giganti din acest sector, Philip Morris este pusa pentru prima data in situatia de a efectua o plata concreta.
Un judecator din Illinois a impus companiei, pe data de 21 martie, plata unei sume de 10,1 miliarde de dolari catre mii de fumatori, dupa ce compania a fost gasita vinovata de a-i fi indus in eroare pe acestia cu privire la gradul mai scazut de nocivitate a tigarilor "light".
Problema mai arzatoare este faptul ca Philip Morris este obligata sa constituie un depozit in valoare de 12 miliarde de dolari pentru a avea posibilitatea de a contesta decizia judecatorului.
Altria, compania-mama a Philip Morris, declara ca nu-si poate permite acest lucru. In plus, in cadrul unor scrisori adresate unor procurori de stat, compania declara ca nu este sigura ca va putea efectua urmatoarea plata in cadrul MSA, scadenta pe 15 aprilie, daca valoare acestei emisiuni de obligatiuni nu va fi redusa.
Agentia de rating Standard&Poor's crede ca Philip Morris ar putea fi nevoita sa recurga la procedura tactica de cerere de protectie impotriva falimentului.
Martin Feldman, analist al sectorului tutunului in cadrul Merrill Lynch, remarca faptul ca este pentru prima data cand Philip Morris se afla in situatia de a nu fi capabila sa-si onoreze obligatiile.
Majoritatea analistilor sunt de parere ca un posibil apel depus de Philip Morris ar avea sanse destul de mari de izbanda. Problema este insa cum va ajunge compania in acest punct.
Compania a declarat ca va recurge la toate mijloacele legale pentru a obtine o reducere a valorii depozitului. "Ar trebui sa avem posibilitatea de a ne sustine argumentele in cadrul unui recurs fara sa fim afectati din punct de vedere financiar," a declarat Brendan McCormick purtator de cuvant al Philip Morris USA.
Christine Gregoire, procuror general al statului Washington, s-ar putea pregati sa intervina cu o motiune depusa la curtea din Illinois in numele a 49 de state, excluzand statul Illinois, cerand ca valoarea fondului sa fie redusa.
Feldman a spus ca prin initierea unei astfel de actiuni s-ar exercita o presiune foarte mare asupra judecatorului ce instrumenteaza cazul sau asupra curtii de apel. Totusi, procurorii generali nu sunt in masura sa ceara astfel de reduceri, iar aceasta masura este una riscanta.
O alta tactica ar putea fi initierea unei actiuni de lobby pe langa legislativul din Illinois in sensul adoptarii unei hotarari, pe care acestia o analizeaza deja, in sensul reducerii depozitelor de acest tip la 25 milioane de dolari, cu efect retroactiv.
Cea mai buna solutie pentru companie ar fi insa efectuarea unei plati catre reclamanti in schimbul incheierii unei intelegeri cu privire la reducerea valorii depozitului.
Compania a recurs la o astfel de solutie intr-un alt caz initiat impotriva industriei tutunului, judecat in Florida in anul 2000.
Stephen Tillery, avocatul reclamantilor, a insistat insa ca gigantul din sectorul tutunului isi poate permite constituirea depozitului. Conform acestuia, judecatorul a analizat cu atentie situatia inainte de a stabili suma respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels