Business Internaţional

UBS, performerul sectorului bancar elvetian

12.11.2003, 00:00 14

UBS, liderul mondial al managementului de active si cea mai mare banca din Europa dupa criteriul activelor, a anuntat cel mai mare profit trimestrial din ultimii trei ani, in conditiile in care cresterea pietelor financiare a determinat majorarea veniturilor obtinute din managementul de active.
Profitul net a crescut in al treilea trimestru cu 78%, pana la 1,22 miliarde de dolari, fata de nivelul inregistrat acum un an, de aproximativ 688 milioane de dolari. Analistii estimasera un profit net in jur de un miliard de dolari.
Incepand cu anul 1998, UBS a avut parte numai de trimestre profitabile, mai putin unul, depasind performantele rivalilor Deutsche Bank sau Credit Suisse Group, a doua banca elvetiana. Cheia succesului sau a fost minimizarea costurilor si a volumului de credite neperformante.
"Au avut rezultate exceptionale, avand in vedere ca in aceeasi perioada ceilalti au suferit pierderi importante", a declarat Georg Kanders, analist la WestLB Equity Markets, Dusseldorf, inainte de anuntul facut de UBS. Kanders recomanda investitorilor sa cumpere actiuni UBS. Cursul acestora a ramas aproape neschimbat, la 82,05 franci elvetieni, pe piata de la Zurich. In acest an, actiunile au castigat 22%, astfel ca UBS a devenit a treia banca europeana in functie de capitalizarea bursiera, dupa HSBC Holdings si Royal Bank of Scotland Group.
Cresterea cu 19% din acest an a indicelui Standard & Poors 500 a dus la cresterea veniturilor UBS, in conditiile in care activele clientilor, dar si comisioanele percepute de banca, au urcat vertiginos.
In ceea ce priveste operatiunile de private banking, clientii bogati au investit in al treilea trimestru cu 9,4 miliarde franci (aproape 700 milioane de dolari) decat au retras, acesta fiind cel mai mare influx net de fonduri inregistrat vreodata de banca, conform afirmatiilor lui Peter Wuffli, directorul executiv al UBS.
"Am gasit oportunitati de castiguri, in ciuda volatilitatii accentuate a pietelor", a declarat Wuffli. Rezultatele din al treilea trimestru "ne dau incredere ca UBS va continua sa ofere clientilor si actionarilor rentabilitati de cinci stele", a adaugat el.
Ca si concurentii sai, UBS a avut de suferit in al treilea trimestru de pe urma vanzarilor masive de obligatiuni care au determinat cresterea randamentului obligatiunilor pe 10 ani ale Trezoreriei americane cu mai mult de 1%, fata de minimul ultimilor 45 de ani atins in iunie. Aceasta evolutie a pietei a dus la diminuarea cu 13%, fata de al doilea trimestru, a veniturilor Credit Suisse. Veniturile UBS au scazut cu numai 7%, iar fata de perioada similara a anului trecut, acestea au crescut cu 6%.
In ceea ce priveste divizia de investment banking si de titluri financiare, UBS a inregistrat un profit brut de aproximativ 700 milioane de dolari, in scadere cu 9% fata de al doilea trimestru, dar mult mai ridicat fata de perioada similara a anului trecut.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO