Business Internaţional

UE merge mana in mana cu SUA pe drumul subventiilor

06.07.2005, 18:42 13

Uniunea Europeana a salutat luni "aparenta disponibilitate" a presedintelui american George W. Bush de a revizui sistemul de subventii acordate sectorului agriculturii in Statele Unite in cazul in care UE va lua masuri similare, relateaza EU Business.

"Sunt extrem de bucuroasa sa observ o aparenta disponibilitate din partea SUA de a lua in mod serios in considerare reformarea sectorului agriculturii si de a pune in discutie sistemul de subventii", a declarat comisarul european pe probleme de agricultura, Mariann Fischer Boel.

"Noi, in Europa, tocmai am pus in aplicare cea mai ampla reforma adoptata vreodata in domeniul politicii in agricultura. Suntem pregatiti sa materializam aceasta reforma contractual in cadrul unui acord incheiat cu Organizatia Mondiala a Comertului, insa partenerii nostri trebuie sa aiba ambitii similare", a declarat Mariann Fischer Boel.

"Sper ca Statele Unite sa ne urmeze bunul exemplu. Reformarea sistemului de subventii acordate sectorului agriculturii este esentiala pentru impulsionarea comertului mondial si pentru a ajuta tarile aflate in curs de dezvoltare sa depaseasca perioada de saracie", a adaugat comisarul european.

Intrebat in cadrul unui interviu acordat televiziunii britanice ITV daca Statele Unite vor renunta la sistemul de subventii, Bush a raspuns: "Cu siguranta. Si cred ca avem obligatia de a colabora in acest scop".

"Acordam subventii sectorului agriculturii, insa nu pe masura celor acordate de prietenii nostri din Uniunea Europeana", a remarcat presedintele american.

Fischer Boel a remarcat insa ca valoarea subventiilor de care beneficiaza fermierii europeni nu este legata de productia acestora.

"Spre deosebire, in Statele Unite subventiile sunt inca in mare parte legate de productie, afectand in acest fel comertul", a comentat Fischer Boel.

Desi si-a exprimat dorinta de a reduce cheltuielile din domeniul agriculturii, Fischer Boel a aratat ca vrea ca politica comuna in agricultura a UE sa ramana neschimbata.

Acesta a respins ideea de "co-finantare", un concept conform caruia statele membre ar sustine o parte a platilor catre agricultori ca modalitate de a slabi presiunile exercitate asupra bugetului UE.

Fischer Boel s-a declarat impotriva unui sistem de cofinantare obligatorie, aratand ca nu este de acord ca autoritatile de la Bruxelles sa impuna cerinte de ordin bugetar statelor membre.

"Doresc ca politica comuna in domeniul agriculturii sa ramana intacta", a declarat Fischer Boel, sustinand ca un sistem de cofinantare ar reprezenta primul pas catre o re-nationalizare a agriculturii.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels