Business Internaţional

Un gigant este pe cale să se nască în industria hotelieră

Capitalizarea de piaţă a Hyatt a atins aproximativ 7,2 miliarde de dolari

Capitalizarea de piaţă a Hyatt a atins aproximativ 7,2 miliarde de dolari

Autor: CătăIina Apostoiu

03.11.2015, 00:05 2260

Hyatt se află în discuţii avansate pentru achiziţionarea rivalului mai mare Starwood Hotels & Resorts într-o tranzacţie care ar aduce brandurile hoteliere Sheraton, St. Regis, W Hotels şi Le Méridien în portofoliul companiei conduse de bogata familie Pritzker din Chicago, scrie Financial Times.

Preluarea sub formă de cash şi acţiuni de către Hyatt ar putea fi anunţată în următoarele 10 zile, susţin surse familiare cu discuţiile.

Dacă se va concretiza, tranzacţia ar da naştere unei companii cu un portofoliu de peste 500.000 de camere, care ar putea surclasa rivale cu un ritm mai alert de expansiune ca Hilton şi Marriott, care reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de hoteluri aflate în construcţie în Statele Unite.

Acţiunile Starwood au avansat în urma anunţului, conferind companiei o valoare de piaţă de aproape 12,9 miliarde de dolari. Capitalizarea de piaţă a Hyatt a atins aproximativ 7,2 miliarde de dolari.

Potrivit lui Harry Curtis, analist al Nomura, ofertele pentru Starwood ar putea fi cuprinse între 97 şi 105 dolari pe acţiune, cu mult peste preţul actual al acestora de 78,47 dolari, evaluând compania la peste 17 miliarde de dolari, pentru că „active ca Starwood nu ies la vânzare prea des“.

Starwood resimte presiuni din partea investitorilor fonduri de hedging pentru o splitare sau vânzare după performanţele slabe consemnate de companie pe pieţele emergente, unde are o expunere semnificativă.

În aprilie, compania hotelieră a angajat Lazard să-i analizeze opţiunile strategice în urma plecării CEO-ului său Frits van Paaschen.

De atunci, compania a fost curtată de mai mulţi potenţiali investitori, printre care InterContinental Hotels Group, Wyndham Worldwide şi trei companii din China.

Totuşi, cele trei companii din China, Shanghai Jin Jiang International Hotels, HNA Group şi China Investment, nu au formulat oferte concrete şi nu este clar dacă acestea mai sunt interesate.

Starwood a anunţat un profit net în scădere până la 88 milioane de dolari în ultimul trimestru, de la 109 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut. Compania şi-a vândut de asemenea divizia de vacanţe în sistem timeshare către Interval Leisure Group pentru 1,5 miliarde de dolari.

Adam Aron, CEO-ul interimar al Starwood, a refuzat să confirme discuţiile cu Hyatt. Surse familiare cu situaţia au afirmat că deşI sunt avansate, discuţiile ar putea eşua dacă alţi potenţiali cumpărători vor face oferte pe ultima sută de metri.

Speculaţiile s-au concentrate asupra unei oferte rivale din partea IHG, însă surse apropiate grupului listat în Marea Britanie au avertizat că şansele depunerii unei astfel de oferte sunt foarte scăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO