Business Internaţional

Ungaria incearca sa stabileasca cand introduce euro

21.03.2007, 19:48 15

Ministrul ungar al economiei Janos Koka estimeaza ca Ungaria va adopta moneda unica europeana in intervalul 2011-2013.
"Introducerea monedei euro este preconizata a avea loc intre anii 2011 si 2013, dar pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie printre altele de stabilitate monetara", a declarat Janos Koka in cadrul unei conferinte pe teme economice, scrie Portfolio.
In cadrul Programului de Convergenta prezentat Uniunii Europene, Ungaria a decis sa renunte la termenul de 2010 pentru aderarea la zona euro.
"Ungaria va trebui sa adopte euro intre 2010 si 2014", a declarat Ferenc Gyurcsany, primul-ministru al Ungariei.
Analistii raman sceptici cu privire la posibilitatea ca Ungaria sa adopte moneda unica europeana inainte de 2014.
Calendarul aderarii la zona euro si la mecanismul revizuit al ratelor de schimb (ERM - 2) reprezinta un element important in dezbaterile privind abandonarea bandei de variatie a forintului maghiar in raport cu euro.
Speculatiile pe aceasta tema au fost alimentate pe 19 martie, de aprecierea semnificativa a coroanei slovace dupa reevaluarea intervalului de variatie a cotatiei fata de euro. Paritatea in jurul careia coroana poate sa fluctueze cu plus/minus 15%, a fost redusa cu 8,5%, la 35,4 unitati.
In prezent, Ungaria nu are o data tinta oficiala cu privire la adoptarea monedei unice europene, dupa ce anterior a abandonat obiectivul de aderare la uniunea monetara in 2010. "Guvernul si banca centrala vor elabora pana la mijlocul anului 2008, un calendar al aderarii la ERM - 2", a adaugat Gyurcsany.
Pe de alta parte, Andras Simor, guvernatorul bancii centrale a Ungariei, a recomandat guvernului sa nu se formuleze un astfel de calendar inainte de sfarsitul anului 2009.
Programul de convergenta al Ungariei prevede reducerea deficitului bugetar la 3,2% din Produsul Intern Brut in 2009, respectiv la 2,7% in 2010, de la aproape 10% din PIB in 2006, printr-o serie de masuri de majorare a impozitelor si a preturilor, alaturi de diminuarea unor cheltuieli.
In prezent, in sistemul de sanatate din Ungaria exista 784 de paturi de spital la 100.000 de locuitori, in comparatie cu 572 la 100.000 de locuitori in tarile mai bogate ale Uniunii Europene, situatie care sporeste cheltuielile cu sanatatea. Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa reduca aceasta cifra cu pana la 20%. "Uitati-va la statistici: o treime din paturile de spital din Ungaria sunt libere", a subliniat Koka.
Conform unui studiu realizat de catre Budapest Analyses, speranta de viata pentru barbati este de 68 de ani si de 76 pentru femei, printre cele mai scazute din UE. Pe langa acestea, Ungaria trebuie sa indeplineasca si restul criteriilor de aderare la uniunea monetara, precum reducerea inflatiei, care a inregistrat un nivel de 9% in februarie raportat la aceeasi perioada din 2006.
"Pentru a reduce costurile am micsorat subventiile pentru energie pentru a incuraja economiile de energie si pentru a aloca mai multe resurse modernizarii infrastructurii", a subliniat Koka.
Din 2002, pana in 2006 UE impreuna cu Fondul Monetar International au avertizat in repetate randuri guvernul socialist in legatura cu cresterea alarmanta a deficitului bugetar.
Anul trecut, deficitul bugetar a ajuns la nivelul de 8,6% din Produsul Intern Brut, fara a fi luate in calcul costurile implicate de sistemul public de pensii, care l-ar fi dus la peste 10%.
"Ungaria a inregistrat cel mai mare deficit fiscal dintre toate tarile aflate in perioada de tranzitie", a indicat un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Guvernul de la Budapesta a continuat sa influenteze Banca Nationala a Ungariei, ignorand sfaturile acordate de catre oficalii acesteia, si printr-o serie de declaratii publice prin care punea sub indoiala previziunile institutiei.
"Relatia dintre guvern si Banca Nationala a fost una foarte, foarte tensionata", a declarat Janos Koka. "Era o situatie de nesuportat pentru o democratie tanara ca cea a Ungariei."

Vor moneda unica

Programul de convergenta al Ungariei prevede reducerea deficitului bugetar la 3,2% din PIB in 2009, respectiv la 2,7% in 2010, de la aproape 10% din PIB in 2006.
Adoptarea euro este preconizata a avea loc intre 2011 si 2013.
Ungaria a inregistrat cel mai mare deficit fiscal dintre toate tarile aflate in perioada de tranzitie, indica un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.
In prezent, in sistemul de sanatate din Ungaria exista 784 paturi de spital la 100.000 de locuitori, in comparatie cu 572 la 100.000 locuitori in tarile mai bogate ale Uniunii Europene, situatie care impovareaza bugetul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels