Business Internaţional

Ungaria pierde constant din competitivitate şi acum joacă în ligă cu România şi Bulgaria

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2013, 20:06 1895

Economia Ungariei a început să-şi piardă din competitivitate încă de la începutul mileniului, iar acum a ajuns să concureze în aceeaşi ligă cu România şi Bulgaria, considerate cele mai sărace ţări din UE, apreciază Attila Chikan, fost ministru ungar al economiei sub primul mandat al premierului Viktor Orban.

Contrar imaginii pe care o oferă guvernul, Ungaria nu este acum un „atlet” economic mai bun decât era în timpul guvernelor anterioare, spune Chikan, citat de Portfolio.hu. Cu el este de acord şi Gyorgy Surany, fost guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei.

Surany consideră că Ungaria a ajuns să se confrunte cu dezavantaje macro­economice majore în raport cu Polonia, Cehia şi Slovacia, iar de câţiva ani Ungaria nu se poate lăuda cu altceva în afara excedentelor comerciale şi de cont curent. Dar chiar şi aceste „realizări” se datorează consumului intern redus şi formării slabe a capitalului, şi nu performanţelor economice, a explicat fostul şef al băncii centrale.

Cei doi economişti au criticat schema prin care guvernul Orban intenţionează să micşoreze costul utilităţilor pentru gospodării. În opinia lui Surany, planul sprijină şi chiar încurajează gospodăriile care consumă multă energie şi, mai rău, este pe cale să declanşeze „o dezinflaţie surpiză”. Situaţia ar putea duce la creşterea costurilor de finanţare ale ţării. De asemenea, Chikan consideră că planul erodează încrederea companiilor de energie, ceea ce va duce la îngheţarea investiţiilor, chiar şi a celor privind modernizăriile strict necesare. În schimb, costul utilităţilor ar trebui redus promovând concurenţa în rândul furnizorilor de servicii de utilităţi.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels