Companii

28 de companii mari au luat 50 mil. euro de la UE pentru investitii. Mai vin 110 mil. euro

28 de companii mari au luat 50 mil. euro de la UE pentru investitii. Mai vin 110 mil. euro
22.12.2009, 23:22 35

Carpatcement Holding, Astra Bus, Elvila, Vrancart, MatriteDacia, Voestalpine sunt pe lista finala a celor 28 de companii maricare vor primi finantare europeana de 215 mil. lei (50 mil. euro)pentru investitii in modernizarea fabricilor sau achizitii deutilaje.
In cursa pentru aceasta finantare s-au aflat 123 de companii cu ovaloare cumulata a proiectelor care depasea de patru ori bugetul de215 mil. lei alocat.
Ca si in cazul firmelor mici care au castigat proiecte pentrufonduri europene, principala problema pentru intreprinderile mari oconstituie creditarea, in conditiile in care investitiile pe carecompaniile trebuie sa le realizeze se fac initial din fondurileproprii, urmand ca pe baza facturilor cheltuielile sa fie ulteriordecontate.
"Astazi (ieri - n.r.) am fost anuntati ca suntem pe lista finalapentru finantari si ne-au fost solicitate date suplimentare legatede proiect si companie, date pe care trebuie sa le trimitem inurmatoarele zece zile. Principala problema in acest moment esteasigurarea finantarii pentru ca investitia o incepem cu surseproprii. Nu stiu daca vom reusi sa obtinem un credit, dobanzilesunt foarte mari. In Romania creditele in valuta au marje de 7-8puncte procentuale peste Euribor, in timp ce in UE marja este de4-5 puncte procentuale", spune Liviu Potra, directorul general alcompaniei producatoare de masini-unelte si subansambluri mecaniceNapomadin Cluj-Napoca.
Compania, care in 2008 a inregistrat o cifra de afaceri de peste8,5 mil. euro, este intre primele zece intreprinderi care au fostselectate pentru finantarea unui proiect cu o valoare totala de 38mil. lei. Banii solicitati din fonduri europene sunt in cuantum de17,7 mil. lei. Compania are in prezent 210 angajati, iar pana lafinalizarea proiectului, in 2012, va trebui sa ajunga la 416angajati. "Trebuie sa angajam oameni pentru ca piata incepe sa-sirevina."
Valoarea maxima pe care o companie o putea solicita in cadrulacestui program este de 18,5 mil. lei. "Durata incheierii acestorcontracte depinde in mare masura de capacitatea beneficiarilor de aprezenta documentele necesare incheierii contractului si de a facedovada existentei resurselor financiare pentru asigurareacofinantarii proiectelor", spun reprezentantii MinisteruluiEconomiei, autoritatea care gestioneaza acest program si care valansa un nou apel de proiecte la inceputul anului viitor, bugetulalocat fiind de 464 mil. lei (110 mil. euro), ceea ce reprezintaintreaga suma ramasa disponibila pentru operatiunea destinatainvestitiilor in intreprinderi mari, pentru perioada 2007 -2013.
Finantarea maxima care va putea fi solicitata va ajunge la 20 mil.lei pentru un proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO