Companii

Acţionarii Terapia se gândesc la o nouă fabrică de medicamente. „Clujul ar putea fi în cărţi“

Acţionarii Terapia se gândesc la o nouă fabrică de medicamente. „Clujul ar putea fi în cărţi“

Autor: Ioana David

16.12.2010, 23:48 113

Intenţia companiei este mai veche însă abia recent a finalizatdecontaminarea terenului, operaţiune care a costat 3 mil. dolari,sumă pe care managamentul speră să o recupereze din vânzare.

Preţul terenurilor din Cluj variază între 150 şi 200 de eurometrul pătrat, potrivit datelor agenţiilor imobiliare locale. La unnivel mediu de 180 de euro, terenul Terapia ar putea fi evaluat la16,2 mil. euro.

Dragoş Damian, directorul general al companiei, a precizat căcele 9 hectare sunt excedentare şi chiar dacă vor exista planuri deextindere, acestea nu se vor întinde pe o suprafaţă mai mare de unhectar. Pe lângă cele 9 hectare de teren scoase la vânzarea,compania mai deţine o suprafaţă similară.

"Pentru următorii cinci ani există un plan şi proiecte detransfer tehnologic (de mutare a producţiei în România - n.red.)care dacă vor fi atinse, ar putea necesita o nouă unitate deproducţie. Rămâne de văzut dacă lucrurile vor evolua atât deoptimist", a spus Damian.

El nu a dorit să precizeze în ce constă planul de dezvoltare şia precizat numai că decizia de a investi într-o unitate deproducţie depinde strict de acest plan, care la modul la care estecroit în acest moment ar putea face necesară o unitate deproducţie, iar Clujul ar putea să fie "în cărţi".

Exporturi duble comparativ cu aşteptările

Producătorul a înregistrat anul acesta vânzări de 15 mil. eurola export, adică duble comparativ cu estimările iniţiale. Laînceputul anului compania miza pe exporturi similare cu cele din2009 care s-au ridicat la 7,4 mil. euro. "Am început să exportăm înstatele din Comunitatea Europeană, unde vânzările au atins 2 mil.euro şi probabil că se anunţă o iarnă dificilă în Rusia şiUcraina", a mai spus Damian.

Cele mai mari vânzări la export se realizează în Rusia şiUcraina, iar Faringosept aduce cele mai multe venituri.

În 2010 exporturile de Faringosept se ridică la 13 mil. euro. ÎnRomânia Faringosept are vânzări de 8 mil. lei (1,8 mil. euro).

La ieşirea din fabrică preţul unei cutii de Faringosept seridică la 5 lei, potrivit companiei. În farmacii preţul ajunge la8-9 lei.

"Exportul este unul dintre motivele pentru care multe companiifarma şi-au crescut cifra de afaceri şi şi-au încasat banii. ÎnRusia spre exemplu încasăm la 60 de zile, iar în Ucraina la 40-45de zile. Acestea sunt pieţe de cash", a mai spus Damian.

În ultima perioadă, producătorii locali de medicamente auanunţat că vor să-şi întărească poziţia la export, justificândaceastă strategie prin faptul că îşi recuperează mai rapid banii.În România statul decontează facturile după 210 zile la farmacii,astfel că la producători banii ajung cu o întârziere şi maimare.

Damian a anunţat că fabrica de la Cluj a fost certificată deautoritatea de reglementare din Brazilia, ceea ce înseamnă că sepoate exporta şi aici.

Printre producătorii români care au exporturi se numărăAntibiotice, Actavis, Gedeon Richter România, Labormed, dar şiEuropharm. Potrivit unor estimări ale ZF, exporturile farma aleRomâniei se ridică la 100 mil. euro, nivel mult mai mic comparativcu importurile.

Aduc mai multe produse la Cluj

Terapia este deţinută de grupul indian Ranbaxy, care a cumpăratpachetul majoritar în 2006 într-o tranzacţie de aproape 350 mil.dolari, iar în 2008 indienii au fost achiziţionaţi la rândul lor dejaponezii de la Daiichi Sankyo.

Acţionarii indieni au transferat anul acesta producţia pentru 10medicamente la Cluj, proiect care va continua şi în 2011. Produseleinjectabile care urmează să fie mutate vor fi aduse din stateprecum Franţa şi Italia.

"A transfera un produs înseamnă un calvar de înregistrare, degăsire a furnizorilor de materii prime, ceea ce durează mai mult dedoi ani", a mai spus Damian. El a precizat că transferul deproducţie presupune şi investiţii în retehnologizare.

Pentru 2011 compania şi-a bugetat investiţii de 20-25 mil. lei(peste 5 mil. euro) în modernizarea capacităţii de producţie de laCluj.

În 2010 vânzările companiei pe piaţa internă se ridică la 350mil. lei (83 mil. euro), în creştere cu 20% comparativ cu 2009.Piaţa de medicamente se ridică anual la aproape 2 mld. euro, iarcei mai mari producători locali sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva,Antibiotice, Actavis, Labormed, Gedeon Richter, Biofarm. Pe piaţade medicamente activează şi importatori precum Sanofi-Aventis,Roche, GSK, Pfizer, Novartis şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels