Companii

Adam Ambrus: Piata spatiilor industriale are un potential imens

20.01.2006, 19:53 65

Directorul grupului de firme Nervia - infiintat de fosta conducere executiva a grupului spaniol ACE - anunta proiecte de investitii in domeniul imobiliar de peste 10 mil. euro la Cluj.

Planurile de investitii vizeaza construirea unui parc industrial, dar si a unei cladiri de birouri pe 16 niveluri, cu o suprafata de 500 de metri patrati pe fiecare nivel. Lucrarile la parcul industrial vor incepe tot in luna mai si, potrivit estimarilor conducerii Nervia, zona va fi pregatita pentru potentialii investitori la sfarsitul lui 2006.

"Clujul are o mare deficienta pe domeniul de spatii industriale. Spre deosebire de alte orase mari precum Timisoara, Arad sau Satu Mare unde mai intai au fost atrase investitiile in productie si apoi cele in comert, la Cluj lucrurile stau exact invers", explica Ambrus decizia de a investi intr-un parc industrial.

In opinia sa, acest lucru nu este foarte sanatos din punct de vedere socio-economic, in primul rand pentru ca sectorul productiv este cel care asigura locuri de munca si dezvoltare unei zone.

"De aceea piata in domeniul investitiilor imobiliare pe sectorul industrial are un potential imens. Momentan, in zona se construiesc mai mult locuinte si birouri", a mai spus directorul Nervia.

Parcul va avea o suprafata de 18 hectare, iar in prezent, conducerea companiei Nervia deruleaza activitatile de achizitie a terenurilor.

"Este un proces destul de greu deoarece proprietarii sunt persoane fizice care nu dispun de toate actele de proprietate, insa estimam ca pana la mijlocul lunii aprilie vom finaliza achizitiile", a mai declarat Ambrus.

Potrivit acestuia, pentru achizitionarea terenului, compania va cheltui aproximativ 2,5 milioane de euro, iar pentru realizarea infrastructurii se vor aloca alte doua milioane de euro.

Grupul Nervia, este compus din doua companii: una deruleaza investitiile imobiliare, cealalta - Nervia Consulting - ofera consultanta industriala pentru implementarea investitiilor straine.

"Oportunitatile de investitii in zona sunt numeroase, insa de multe ori companiile straine se pierd in special din cauza birocratiei", a declarat Ambrus.

El spune ca, in momentul de fata, compania este in tratative avansate cu doua firme spaniole care urmeaza sa deschida capacitati de productie in Romania.

"Noi ne ocupam deja de partea de consultanta pentru aceste firme, ele dorind sa inceapa constructia spatiilor de productie la inceputul anului 2007. Nu au hotarat deocamdata daca vor veni in parcul industrial construit de noi, deoarece ei ofera pentru spatiu un pret mai mic decat cel cerut de noi. Astfel ca exista posibilitatea sa trebuiasca sa le gasim alte terenuri mai ieftine", a precizat Adam Ambrus.

Potrivit acestuia, cele doua firme spaniole - Caucho Metal Productos si Manufactura Moderna de Metales - vor derula investitii de peste 20 de milioane de euro.

Prima companie, specializata in producerea de componente din cauciuc si metal pentru industria auto, ar putea sa investeasca intr-o unitate de productie la Sibiu. Manufactura Moderna de Metales produce componente tubulare pentru industria auto si ar urma sa deruleze o investitie de peste 10 mil. euro. Una dintre variantele de locatie luate in calcul este Turda.

In ceea ce priveste consultanta oferita investitorilor straini, Ambrus spune ca primul lucru pe care firma clujeana il face dupa ce stabileste contactul initial cu potentialul investitor este sa realizeze un studiu de piata pentru a gasi locatia cea mai adecvata pentru activitatea pe care o desfasoara.

Urmeaza tratativele pentru achizitionarea terenului, iar mai apoi construirea cladirii sau a halei de productie si amenajarea acesteia. Ultimul lucru de care angajatii Nervia se ocupa inainte de a preda cheile este selectia top managementului care se va ocupa de punerea in functiune a fabricii.

Fondatorii si finantatorii grupului Nervia fac parte din fosta conducere executiva a grupului ACE Spania, care produce componente pentru industria auto.

In urma cu aproape o jumatate de an, fostul presedinte al ACE Spania, Jose Maria Bude, a decis ca impreuna cu alte cinci persoane din fostul staff executiv sa se lanseze pe piata imobiliara romaneasca, avand in vedere randamentele ridicate pe care le ofera aceasta. Astfel a fost infiintat grupul Nervia, si in echipa a fost cooptat si fostul director general al ACE Romania - Adam Ambrus.

"Nu am fost de acord cu politica instaurata dupa plecarea presedintelui Jose Maria Bude. ACE este o firma solida care in mod sigur va functiona si in absenta fostului presedinte sau a mea", a declarat actualul director al Nervia.

Ambrus este de profesie inginer electronist. In 1999 a emigrat in Spania, iar in februarie 2001 s-a angajat la ACE Zaragoza ca sef-sectie. Dupa cinci luni a fost promovat, devenind director de productie la ACE Zaragoza. Nu a ocupat aceasta functie decat trei luni pentru ca in luna septembrie finalizeaza tratativele cu Consiliul de Administratie si este numit director general al operatiunilor ACE in Romania.

"Am pornit afacerea din Romania cu 13 angajati, iar in patru ani am ajuns la 1.800 de angajati si investitii de pana la 17 milioane de euro", a mai declarat Ambrus.

In urma demisiei sale conducerea filalei din Romania a fost preluata de Antonio Soria Barranco. Conducerea ACE a anuntat ca intentia grupului este sa gaseasca pentru acest post un roman.



Piata imobiliara clujeana

Birouri - Clujul are 5 cladiri de birouri de clasa A si una se afla in prezent in constructie. Chiria: 12-15 euro pentru un metru patrat pe luna.

Retail - Cora, hipermarket-ul parte a grupului de comert Louis Delhaize, si Iulius Group sunt cei mai mari investori, fondurile alocate de acestia urmand sa depaseasca 75 mil. euro.

Rezidential - Dupa blocuri, investitiile au inceput sa se indrepte in ultima perioada catre cartiere rezidentiale, cel mai important proiect fiind derulat de Immofinance - 25 mil. euro.

Industrial - Investitorii privati pe acest segment au inceput sa apara de anul trecut, dupa ce s-au epuizat terenurile fostelor platforme industriale si cele ale parcurilor industriale din zona. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO