Companii

Afacerile Titan Bucureşti au urcat anul trecut la 82 mil. euro

Afacerile Titan Bucureşti au urcat anul trecut la 82 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

19.01.2012, 00:05 623

Titan Bucureşti (simbol bursier MPN), una dintre cele mai mari companii de morărit şi panificaţie din România, a înregistrat anul trecut afaceri de 348 mil. lei (82 mil. euro), în creştere cu 48% faţă de anul precedent.

Titan se poate lăuda astfel cu una dintre cele mai mari creşteri ale vânzărilor dintre companiile listate la bursă. Compania a înregistrat şi o creştere de aproape cinci ori a profitului net, la 8,24 mil. lei (1,94 mil. euro), potrivit raportului preliminar transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Reprezentanţii companiei nu au dat mai multe detalii privind factorii care au contribuit la această creştere puternică a rezultatelor. Titan şi-a diversificat însă producţia în ultimii ani. De exemplu, anul trecut compania a anunţat că a devenit furnizor de chifle pentru lanţul de restaurante McDonald's şi că vinde anual produse de circa 5 mil. euro către acest client.

Titan este controlată de LLI Euromills, subsidiară a grupului austriac Raiffeisen, care a plătit circa 55 mil. euro pentru 97,6% din acţiunile companiei, într-una dintre cele mai mari tranzacţii derulate în România pe piaţa bunurilor alimentare.

Austriecii au intrat în acţionariatul Titan în iulie 2007 când au cumpărat 60% din acţiuni de la grupul grecesc Loulis pentru 34 de milioane de euro. Ulterior, ei şi-au majorat participaţia la 67,6%, prin achiziţii de pe bursă, iar în decembrie 2008 au cumpărat şi pachetul de 30% din acţiuni pe care-l mai deţinea Loulis pentru aproape 17 mi­lioane de euro.

După ce au preluat controlul companiei, austriecii au derulat investiţii importante, finanţate prin credite luate de la Raiffeisen Bank. Compania şi-a modernizat liniile de producţie, iar în 2010 a inaugurat o nouă fabrică de chifle în localitatea Cernica de lângă Bucureşti, unde produce 275 de milioane de chifle pe an pentru McDonald's.

Titan dispune în prezent de silozuri de grâu cu capacităţi de stocare de circa 35.000 de tone, 3 mori cu o capacitate de 650 de tone pe zi, siloz de 4.000 de tone pentru produse finite, linie de ambalare pentru făină şi linie de producţie pentru fulgi de porumb. Pe partea de panificaţie, Titan are o fabrică de pâine care poate produce 200 de tone pe zi şi care cuprinde şase linii de producţie, dintre care una pentru pâine feliată de tip toast şi una pentru pâine pe vatră, potrivit raportului semestrial din 2011.

Compania produce pâine proas­pătă şi pâine ambalată, făină şi paste făinoase, pe care le comercia­lizează prin intermediul supermarketurilor şi hipermarketurilor, dar şi prin reţeaua de magazine proprii.

Titan are 35 de magazine proprii, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei. Compania are 870 de angajaţi.

Titan este unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa de morărit şi panificaţie, unde se luptă cu grupul Boromir, cu Vel Pitar, dar şi cu alţi jucători puternici precum Pambac Bacău sau Dobrogea.

Titan este şi cea mai mare companie din sectorul alimentar listată la bursă, după cifra de afaceri, dar din cauza free-float-ului redus este puţin tranzacţionată, transferurile din ultimul an însumând doar 10.000 de euro. Compania are o capitalizare de 23,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24