Companii

Alitalia a batut palma cu Airfrance

24.04.2001, 00:00 17



Companiile de transport aviatic Alitalia si Air France au incheiat o alianta strategica, firma italiana incheind astfel un lung proces de cautare a unui partener, a declarat Enrico Micheli, subsecretar in Guvernul Italiei, informeaza Mediafax.

"Alianta cu Air France este aproape incheiata. Eforturile noastre de a gasi un partener au luat sfarsit", a afirmat Micheli. Purtatorul de cuvant al Alitalia, Enrico Lepri, a declarat insa ca negocierile continua atat cu Air France, cat si cu alti transportatori aviatici, in timp ce purtatorul de cuvant al Air France a refuzat sa confirme incheierea parteneriatului.

Alitalia si Trezoreria italiana, care detine un pachet de 53% din actiunile companiei, cauta un partener international, dupa ce, in urma cu aproximativ un an, conducerea Alitalia a sistat discutiile cu firma olandeza KLM. De asemenea, transportatorul italian a negociat in trecut si cu compania elvetiana SwissAir, membra a SAirGroup.

Acordul cu Air France nu va include un schimb de actiuni, a mai mentionat oficialul italian, dar Alitalia va intra in cadrul aliantei Skyteam, care cuprinde, pe langa operatorul francez, companiile Delta Airlines, Korean Airlines si Air Mexico.

Luna trecuta, Alitalia a anuntat pierderi nete, pentru intreg anul 2000, in valoare de 495 miliarde de lire italiene (230,3 milioane de dolari) si a avertizat ca este posibil sa nu obtina profit pana la sfarsitul acestui an.

Absenta unui partener a scazut competivitatea Alitalia, pe plan mondial, au apreciat reprezentantii companiei. Aceste rezultate au fost puse pe seama esecului negocierilor cu KLM si a preturilor ridicate la carburanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels