Companii

Alro si-a schimbat conducerea si isi va majora capitalul cu 8 mil. dolari

19.11.2004, 00:00 36

Consiliul de administratie al companiei Alro Slatina are de ieri o noua conducere. Actionarii Alro au aprobat  numirea a doi noi membri in structura executiva a companiei - Christian Wuest si Chris Antonopolos, iar Wuest a fost numit in functia de presedinte al consiliului de administratie, in timp ce directorul financiar al societatii, Marian Nastase a fost ales drept vicepresedinte al aceluiasi consiliu.
Christian Wuest a detinut pana acum conducerea Marco Elvetia. Numirea a doi noi membri in CA al Alro survine in urma demisiilor de la sfarsitul lunii trecute a lui Alexander Krasner, presedintele Alro, Peter Braun - vicepresedintele companiei si a lui Sam Manaktala, membru al consiliului de administratie. Cei trei erau reprezentantii casei americane de comert Marco International, actionarul majoritar al Alro, demisia lor venind in urma neintelegerilor financiare dintre ei si investitorul care a finantat Marco International la preluarea Alro, potrivit unor surse citate de ZF.  Aceleasi surse au precizat ca investitorul din spatele Marco International si adevaratul proprietar al producatorului de aluminiu ar putea fi un om de afaceri rus pe nume Vitali Misitki,  care controleaza un grup cu afaceri in petrol.Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in  cursul zilei de ieri pentru a oferi eventuale comentarii pe marginea acestor schimbari.
De asemenea, actionarii Alro au aprobat si majorarea capitalului social cu 8 milioane de dolari. Conducerea companiei propusese actionarilor emiterea a peste 46 milioane de actiuni noi, care sa fie oferite spre subscriere la un pret de 7.375 lei/actiune.
Ultima tranzactie cu actiunile Alro de la  Bursa de Valori, unde aceste titluri sunt listate, s-a perfectat la un pret de 55.000 lei/actiune, valoarea de piata a companiei fiind de peste 705 milioane dolari. In ceea ce priveste data de inregistrare, ce urmeaza sa identifice actionarii care au dreptul sa subscrie in cadrulm majorarii de capital fusese propusa spre aprobare actionarilor data de 6 decembrie.
Preluarea de Marco International a companiei Alro a fost foarte controversata, privatizarea societatii prelungindu-se pe durata a aproape doi ani. Desi companii importante din industria aluminiului au fost interesate de Alro, in special grupul francez Pechiney, casa americana de comert Marco International a reusit sa preia compania datorita unei strategii agresive de actiuni de la Bursa, urmata de  derularea unor majorari de capital la care statul nu a putut participa din cauza restrictiilor legale. In prezent, Marco International controleaza 74% din actiunile Alro, insa impreuna cu societatea Conef, care este detinuta tot de aceasta casa de comert, controlul se intinde asupra a aproape 80% din actiuni. Statul mai are o participatie de 18% in cadrul companiei, iar restul de 2% se afla in proprietattea micilor actionari si se tranzactioneaza la Bursa de Valori.
Alro impreuna cu Marco detin peste 90% din actiunile companiei de prelucrare a aliminiului Alprom Slatina, cele doua societati urmand sa finalizeze in urmatoarele luni un proces de fuziune care va crea un grup integrat de productie si prelucrare a aliminiului.
 Alro este cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, in 2003 compania inregistrand venituri totale de 330,5 milioane dolari si un profit net de 47,6 milioane dolari, conform standardelor internationale de contabilitae.
In primele noua luni ale acestui an, Alro a obtinut un profit net de peste 37,5 milioane dolari la  o cifra de afaceri de  305 milioane dolari.  catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels