Companii

Arafat: Sănătatea poate fi organizată mai bine, dar e nevoie de bani

Arafat: Sănătatea poate fi organizată mai bine, dar e...

Autor: Ioana David

26.11.2012, 12:14 354

Ministrul sănătăţii, Raed Arafat, spune că multe lucruri din domeniu pot fi rezolvate printr-o organizare mai bună, deşi domeniul suferă din punct de vedere al finanţării.

„La nivel organizatoric, am încercat identificarea spitalelor şi a unităţilor sanitare pe care le considerăm strategice, şi la care 40%-50% dintre pacienţi ajung din alte judeţe. Avem o listă de 53 de unităţi şi intenţionăm pe această cale să ne concentrăm şi să le dezvoltăm în următorii 1-2 ani. E vorba de unităţi care trec peste nivelul unui oraş sau al unui judeţ. Prin această reorganizare putem rezolva probleme pe termen scurt şi mediu, dar doar o finanţare mai bună poate rezolva problemele pe termen mai lung”, a spus Arafat în cardul conferinţei Mediafax Talks About Health Reform.

Totodată, ministrul a încercat să răspundă la întrebarea de ce a propus licitaţii centralizate. „În Croaţia, spre exemplu, prin centralizare s-au realizat economii de 20%”, a explicat el.

Arafat a dat şi exemplul unor ţări precum Marea Britanie, Franţa, Danemarca şi Italia, care organizează licitaţii centralizate pe anumite produse. El a spus că sunt vizate echipamentele scumpe sau materialele mai ieftine, dar care sunt folosite pe scară largă în spitale (cum ar fi mănuşile). Lista va fi aprobată la Ministerul Sănătăţii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO