Companii

Avalanşa de măsuri fiscale anunţate de guvern a gâtuit spiritul antreprenorial. Numărul de firme nou-create este la cel mai redus nivel de după pandemie. Radu Georgescu, CFO al Network: Dacă auzi tot timpul că vor creşte taxele, mai greu iei decizia să începi o afacere

Avalanşa de măsuri fiscale anunţate de guvern a...

Autor: Miruna Diaconu

25.01.2024, 00:08 11280

Doar 147.000 de firme au fost create anul trecut în România, cu 5.000 mai puţine decât în 2022, acesta fiind cel mai redus nivel post-pandemie, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

„Este o combinaţie între creşterea taxelor şi contextul economic. Dacă auzi tot timpul că vor creşte taxele, mai greu iei decizia să începi o afacere. Mai mult, într-un context economic în creştere este mai uşor să începi o afacere, când este un context mai dificil cu inflaţie ridicată, cu scăderea puterii de cumpărare, dorinţa de a începe o nouă afacere este amânată. Este o perioadă de conservare a resurselor“, spune Radu Georgescu, managing partner al CFO Network, companie de servicii contabile şi de consultanţă financiară.

Taxele şi impozitele au crescut de la 1 ianuarie 2024, însă toate anunţurile politicienilor cu privire la creşterea taxării au speriat mediul de business, în special pe cei care aveau în plan să îşi deschidă o microîntreprindere. Nu doar creşterile de taxe îi sperie pe micii antreprenori, ci mai ales lipsa informaţiilor clare şi predictabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO