Companii

Bartosz Kwiatkowski, Enterprise Investors: Ne uităm activ la piaţa din România, dar nu avem negocieri active avansate

Bartosz Kwiatkowski, partener Enterprise Investors: Momentul actual este unul bun pentru fondurile de private equity pentru că bursa nu mai e o opţiune la fel de atractivă ca acum câţiva ani, iar capitalul privat s-a scumpit.

Bartosz Kwiatkowski, partener Enterprise Investors: Momentul actual este unul bun pentru fondurile de private equity pentru că bursa nu mai e o opţiune la fel de atractivă ca acum câţiva ani, iar capitalul privat s-a scumpit.

Autor: Cristina Roşca

07.09.2023, 18:45 158

♦ Prin prisma mărimii economiei, România este una dintre pieţele către care fondul de private equity Enterprise Investors se uită cu cel mai mare interes ♦ Momentan, investitorul nu are nicio firmă locală în portofoliul ce cuprinde 16 companii ♦ Cea mai recentă mutare a Enterprise Investors în România a fost vânzarea grupului Noriel, activ pe piaţa jucăriilor.

Fondul de private equity Enterprise Investors, unul dintre primii inves­titori financiari care au pariat pe România la finalul anilor ’90, se uită activ la piaţa din România şi ca­u­tă noi ţinte pen­tru achiziţii, însă nu există negocieri active avansate. Printre domeniile de interes pentru investitor se nu­mără retail şi FMCG, sănătate, energie, IT şi ser­vicii financiare.

„Nu avem ne­gocieri active în stadiu avansat, dar avem unele pro­iec­te la care ne uităm. Du­rea­ză o vre­me până câşti­găm în­crederea antre­prenorilor (care sunt proprietarii afacerilor în ac­ţio­nariatul cărora intră fondul - n. red.), ca într-un ma­riaj. În ultima perioadă, am intrat mino­ritar în busi­nessuri şi s-a do­vedit un pariu câşti­gă­tor, asta nu în­seam­nă că ex­clu­dem achizi­ţiile to­tale“, spune Bar­tosz Kwiat­kowski, par­tener Enter­prise In­ves­tors şi res­ponsabil de in­vestiţiile în Româ­nia.

El adaugă că sunt situaţii în care fondul gă­seşte o companie intere­san­tă, dar prea mică, aşa că aşteaptă mai mulţi ani până când aceasta creş­te su­ficient. Tichetul Enterprise In­ves­tors este de cel puţin 20 de mili­oane de euro. „Noi nu vrem să intrăm în licitaţii pentru companii, vrem re­laţii directe şi discuţii directe cu antre­prenorii. E bi­ne ca fondatorii să rămână în busi­ness şi să se implice în dezvoltarea companiei, atât local, cât şi regional.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO