Companii

Bursa de Valori si Rasadq vor prezenta un proiect comun pentru fuziune

21.05.2003, 00:00 27

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si cea a Bursei Electronice Rasdaq (BER) vor prezenta maine un punct de vedere comun privind fuziunea celor doua piete de actiuni din Romania.
Ideea fuziunii a fost vehiculata de mai multe ori in ultimile luni, insa doar la nivel teoretic pana in prezent datorita divergentelor de opinii privind modul in care trebuie sa aiba loc procesul.
Conducerea Bursei de Valori sustinea ca fuziunea trebuie sa aiba loc prin absorbtie, BVB urmand sa "inghita" Rasdaq si la nivelul sistemelor de tranzactionare. De cealalta parte, conducerea Rasdaq milita pentru o varianta in care sa existe ambele sisteme de tranzactionare, administrate de o singura societate.
Prezentarea unui proiect comun este primul pas important catre realizarea fuziunii, proces inevitabil datorita consolidarii pietelor de capital la nivel international si situatiei dificile in care se afla atat BVB cat si Rasdaq (din punct de vedere al lichiditatii si numarului de societati atractive listate).
Proiectul de fuziune va fi prezentat public dupa ce, in prelabil, a fost transmis in aceasta saptamana si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Reprezentantii BVB si Rasdaq nu dorit sa ofere mai multe amanunte privind continutul proiectului, insa au precizat ca este vorba doar de o forma initiala, care ar putea fi completata in urmatoarele luni.
"Din fericire avem puncte de vedere comune in ceea ce priveste necesitatea de a crea o singura entitate prin reunirea celor doua piete. Deocamdata nu am intrat in detalii tehnice, dar estimam ca un proiect complet de consolidare ar putea fi gata in urmatoatele trei luni. Termenul in care acesta va fi implementat va depinde insa si de rapiditatea cu care vor fi realizate modificarile legislative necesa" a declarat pentru Ziarul Financiar Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori.
"Mai multe detalii vor fi anuntate joi (maine - n.r.)", a precizat si Siminel Andrei, presedintele Rasdaq.
Oficialii celor doua piete au avut mai multe runde de discutii pentru a ajunge la un punct de vedere comun in ultimile saptamani, demersurile avand loc si sub presiunea CNVM.
Surse apropiate discutiilor sustinut ca proiectul de fuziune va fi supervizat si de Guvern.
Fuziunea va fi un proce dificil atat datorita diferentelor de ordin juridic cat si de ordin tehnic dintre cele doua entitati.
Bursa de Valori este o asociatie a societatilor de brokeraj romanesti, pe cand Rasdaq va deveni anul acesta societate pe actiuni, detinuta tot de societatile de brokeraj. De asemenea, sistemul de tranzactionare al Bursei este de tip licitatie, pe cand al Rasdaq este prin negociere.
Diferente exista si la nivelul sistemelor de decontare: Bursa de Valori are sistemul propriu, pe cand Rasdaq foloseste SNCDD (Societatea Nationala pentru Compensare, Depozitare si Decontare).
 Fuziunea Bursa - Rasdaq este cu atat mai necesara cu cat, in prezent, pe ambele piete are loc un proces masiv de delistare, permis de noua legislatie a valorilor mobiliare pentru companiile care au actionari cu pondere mai mare de 90%.
Delistarile vor micsora substantial o capitalizare bursiera cumulata a celor doua piete si asa destul de mica.
BVB si Rasdaq au in prezent o capitalizare cumulata de 4,5 miliarde dolari, in conditiile in care capitalizarea bursei din Polonia (unde nu exista doua piete) depaseste 26 de miliarde de dolari.
 Un alt motiv pentru realizarea fuziunii este si procesul de consolidare a burselor la nivel international, datorita situatiei proaste din ultimii ani si cresterea gradului de libertate a capitalurilor, care va oferi companiilor posibilitatea de a se lista pe bursele cele mai ieftie.
Belgia, Franta si Olanda au luat deja decizia de a forma o piata comuna - Euronext. Bursa din Varsovia a semnat deja un acord de marketing cu Euronext, dar nu si-a luata inca nici un angajament de a se alatura acesteia. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels