Companii

Cât de importante sunt în ochii băncilor CfD-urile pentru energia verde? De ce are România nevoie de CfD-uri, o schemă de sprijin pe 15 ani? Aflaţi, luni 13, noiembrie, la o nouă videoconferinţă Deloitte/ZF

Cât de importante sunt în ochii băncilor CfD-urile...

Autor: Roxana Petrescu

07.11.2023, 09:00 240

♦ ZF alături de Deloitte organizează o nouă videoconferinţă, luni, 13 noiembrie, în intervalul orar 09.20-12.00, în care vom dezbate alături de autorităţi şi unii dintre cei mai buni specialişti din piaţă care sunt instrumentele de finanţare pentru miile de MW din energia verde ♦ Tema videoconferinţei este: Instrumente de finanţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?

România este pe ultima sută de metri pentru organizarea primei licitaţii de CfD în cadrul căreia 2.000 MW, 1.000 MW solar şi 1.000 MW eolian, vor putea beneficia de preţul garantat la energie timp de 15 ani. Semnarea contractelor din această licitaţie ar trebui să aibă loc în decembrie anul acesta, pentru ca de la 1 ianuarie 2024 să fie aplicabilă. Băncile sunt extrem de interesate de această schemă, la fel şi investitorii pentru că astfel o parte din riscul asociat unei investiţii într-un proiect de energie verde dispare.

Ţinând cont de importanţa înţelegerii mecanismului de funcţionare a CfD-urilor, ZF alături de Deloitte organizează în cadrul videoconferinţei „Instrumente de finanţare pentru energia verde: cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?“, de luni, 13 noiembrie, o dezbatare dedicată CfD-urilor, alături de unii dintre cei mai relevanţi specialişti din acest domeniu. Mihaela Mihăilescu, director adjunct, România în cadrul BERD, Cristina Ghimbovschi, şef departament analiză-financiară şi project finance, directia corporate banking, BCR, Romulus Andrei, director finanţări structurate şi project finance, Banca Transilvania, Cătălin Cepişcă, senior director energy and utilities, Raiffeisen Bank, dar şi Silvia Axinescu, senior managing associate, Reff & AsociaţiiDeloitte Legal vor participa în această dezbatere.

Discuţiile dedicate CfD-urilor vor fi moderate de Magda Turiac, director adjunct, consultanţă financiară, Deloitte România.

În linii mari, astfel de contracte pentru diferenţă (CfD) prevăd ca producătorului de energie să-i fie garantat un preţ minim de vânzare. În situaţia în care preţul energiei pe piaţa liberă este mai mic decât acest nivel, atunci producătorul va primi diferenţa din partea consumatorilor prin intermediul facturilor la electricitate. Dacă preţul este mai mare, producătorul va returna diferenţa către consumatori. Proiectele care vor putea fi finanţate prin schema de CfD trebuie să utilizeze tehnologia eoliană onshore şi offshore, solară, hidro, nucleară, hidrogen sau stocarea energiei. Mai departe, cerinţele de eligibilitate ale proiectului sunt următoarele: proiectul trebuie implementat pe teritoriul României, tehnologia trebuie să fie nouă, capacitatea trebuie să fie de cel puţin 5 MW, proiectele să aibă asigurată cel puţin autorizaţia de racordare la reţeaua naţională (Aviz Tehnic de Racordare - „ATR“), iar data ţintă de punere în funcţiune nu trebuie să depăşească 36 de luni de la data anticipată a semnării CfD. Schema va avea o durată de 15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO