Companii

Catarama vede afaceri mai mici cu 5% la Elvila si in 2010, dupa o scadere de 20% in acest an

Catarama vede afaceri mai mici cu 5% la Elvila si in 2010, dupa o scadere de 20% in acest an

Viorel Catarama a declarat recent ca nu crede intr-o revenire a economiei in 2010, omul de afaceri anticipand o scadere de 5% a Produsului Intern Brut (PIB)

22.12.2009, 23:40 94

"Cel mai optimist scenariu este acela prin care piata imobiliarava avea o revenire, finantarile pentru ansamblurile rezidentialevor fi deblocate, populatia va putea achizitiona locuinte noi siastfel piata de mobilier se va debloca", au spus reprezentantiicompaniei.
In ceea ce priveste anul 2009, grupul va inregistra o scadere de20% a vanzarilor compartiv cu nivelul din 2008, ceea ce corespundecelui mai pesimist scenariu avut in vedere. Initial, Elvilapreconiza un declin de 5-7% al veniturilor, insa deja la jumatateaanului rezultatele au fost mai slabe decat estimarile.
"Anul 2008 a fost unul profitabil datorita dinamismului resimtit pepiata imobiliara, acesta fiind un factor decisv al cresterii cifreide vanzari in industria mobilei. Cum 2009 a adus o prabusire ainvestitiilor in constructii, acest lucru a afectat direct cerereade mobilier din partea populatiei, astfel, din analiza vanzarilordin primele sase luni ale anului, acestea s-au diminuat cu 12%comparativ cu anul trecut", au mai spus reprezentantiicompaniei.
In 2008, grupul a avut o cifra de afaceri de 115 mil. euro, astfelca la o scadere de 20% afacerile Elvila ar fi de 92 mil. euro inacest an.
Reducere de 5% estimata pentru 2010 ar impinge vanzarileproducatorului si retailerului de mobila sub nivelul de 90 mil.euro, pana la 87,4 mil. euro.
Daca situatia din 2009 va persista spun reprezentantii Elvila,adica piata financiara va avea aceeasi cadere, puterea de cumpararese va diminua, iar piata imobiliara va fi puternic afectata descaderea lichiditatilor, industria de mobilier va avea o "scadereevidenta a vanzarilor".
"Neincrederea clientilor finali in dezvoltarea economiei inperioada imediat urmatoare conduce la incapacitatea de realizare denoi proiecte imobiliare, adica de ansambluri rezidentiale, cladiride birouri, dar si spatii de locuit proprietate personala".

Tot mai putini angajati
Grupul controlat de Catarama are un efectiv de circa 1.500 deangajati dupa o reducere de 5% anul acesta. Elvila va continuarestructurarea si in 2010, cand un procent similar din personal vafi concediat. In aceste conditii, in cadrul grupului vor lucracirca 1.425 de oameni.
Elvila nu este insa singura companie care a renuntat la angajati.In prima jumatate a acestui an, companiile din industria mobilei auconcediat circa 16.300 de oameni, conform datelor AsociatieiProducatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Elvila opereaza o retea de 53 de magazine (21 de unitati proprii si32 de francize), iar anul acesta a inchis doua magazine inprovincie, iar planurile pentru 2010 sunt de extindere cu inca douaunitati. Reprezentantii companiei au explicat faptul ca acestemagazine au fost inchise pentru ca vanzarile "erau foarte mici, maislabe decat estimarile".
Din grupul controlat de Viorel Catarama fac parte compania Elvila,specializata in comertul cu produse de mobilier, si fabricile demobila Elmoberom Beius, Relaxa Mizil si Carpatina Babeni. Unitateade productie de la Babeni a fost mutata anul trecut din RamnicuValcea.

Ce se va intampla pe piata mobilei in2010
Scaderi de 5% ale volumelor vandute, usoare imbunatatiri alemarjelor de profit in conditiile unui control mai bun alcosturilor, dar si preluari de fabrici cu probleme suntprincipalele tendinte care se contureaza pentru industria mobileiin 2010.
Piata mobilei, estimata la circa 1,13 miliarde de euro in 2008, arputea ajunge la 960 milioane de euro in acest an si la aproximativ910 milioane de euro in 2010. In ultimii ani, industria de profil aavut cresteri usoare, sustinute in principal de numarul mare delocuinte si de cladiri de birouri care au fost incepute.
In aceasta industrie, Elvila concureaza cu Mobexpert, IKEA, kika,Staer, Neoset, Silvarom.

Catarama, unul dintre primii antreprenori de dupa'89

  • Omul de afaceri Viorel Catarama a pus bazele grupului de firmeElvila in primul trimestru al anului 1990 in urma Decretului 54 din5 februarie 1990 care permitea infiintarea societatilor private,fiind una dintre primele firme din Romania.
  • Catarama, 54 de ani, a terminat Facultatea de Comert din cadrulAcademiei de Studii Economice, iar inainte de 1989 a lucrat inindustria mobilei, unde a fost director pentru Europa de Est alunei firme belgiene de mobila.
  • Pe lista afacerilor pe care le-a dezvoltat se afla si BancaRomana pentru Relansare Economica - Libra Bank, pe care a vandut-oin 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO