Companii

Ce s-a întâmplat cu preţul laptelui după discuţiile Consiliului Concurenţei cu retailerii şi procesatorii: preţul laptelui a coborât sub 10 lei, prag atins în februarie

Ce s-a întâmplat cu preţul laptelui după discuţiile...

Autor: Florentina Niţu

07.05.2023, 11:12 989

La începutul lunii mai, un litru de lapte, indiferent de brand sau procentul de grăsime, costă 10 lei într-un magazin Mega Image. În aceeaşi locaţie, în urmă cu trei luni, anumite branduri de lapte săreau de 10-11 lei/litru. Acum, se observă o scădere de preţ la majoritatea produselor, între 5% şi 25% sau chiar mai mare acolo unde există şi o reducere.

Preţul laptelui este un indicator pe care îl urmăreşte fiecare român, în contextul laptele are cea mai mare pondere în consumul net de alimente pe locuitor. În medie, consumul per capita este 3 litri de lapte şi produse din lapte, în echivalent lapte de 3,5% grăsime (exclusiv unt), pe săptămână, conform Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, după o creştere de peste 30% a lapteluli de-a lungul unui an, pentru o parte din populaţie, laptele a cântărit tot mai greu în coşul de cumpărături. De altfel, producătorii susţineau că de la ei laptele crud pleacă, în medie, cu 2 lei/litru, dar până ajungea la raft, costa şi de cinci ori mai mult.

În acest context, Consiliul Concurenţei a iniţiat o discuţie între toţi actorii din piaţa laptelui pentru a reduce preţul, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă şi la finalul căreia s-a convenit ca preţul laptelui proaspăt de consum să scadă cu cel puţin 20% pentru o perioadă de şase luni, începând de la 1 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO