Companii

CEZ a platit 300 mil. euro pentru eolienele din Dobrogea in care deja a investit 350 mil. euro

03.03.2009, 15:55 20

Cehii de la grupul energetic CEZ, care au in dezvoltare cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, dar care va fi construit in Dobrogea, au platit 300,58 mil. euro pentru preluarea acestuia de la dezvoltatorul polonez Continental Wind Partners, in august anul trecut.

Tot anul trecut cehii au investit circa 350 mil. euro in acest proiect, valoarea totala a investitiilor urmand sa ajunga la finalizarea parcului eolian la peste un miliard de euro.
"In august 2008 grupul a achizitionat un proiect localizat in Romania care presupune dezvoltarea si operarea a doua ferme eoliene. Suma platita s-a ridicat la 300,584 milioane de euro. Pana la 31 decembrie anul trecut, valoarea lucrarilor care se afla inca in realizare s-a ridicat la 10 miliarde de coroane cehe (350 de milioane de euro)", se precizeaza intr-un raport al grupului CEZ.
Dupa semnarea acordului de anul trecut, suma vehiculata in jurul acestei tranzactii a fost de 100 mil. euro, insa la acea data se lua in calcul o capacitate a proiectului de 350 MW. In urma anuntului oficial, cehii au precizat ca au preluat doua proiecte de 600 MW, insa nu au facut nicio referire la valoarea tranzactiei.
Prin tranzactia derulata anul trecut, cehii au cumparat doua proiecte de energie eoliana situate in localitatile constantene Fantanele si Cogealac.
Aceste proiecte sunt cele mai avansate investitii de mari dimensiuni in segmentul eolian la nivel national, avand atat avizul de racordare la retea din partea Transelectrica, dar si autorizatia de infiintare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care a avizat 332,5 MW din capacitatea totala a proiectului. Lucrarile la proiect au inceput din luna septembrie, iar finalizarea acestuia este estimata pentru anul 2010. Finalizarea primei etape este programata pentru sfarsitul lui 2009, cand centralele eoliene vor avea o putere instalata de 347,5 MW, generata de 139 de turbine eoliene furnizate de grupul american General Electric. Prima centrala eoliana ar urma sa fie instalata in luna mai a acestui an.
Anul trecut, potrivit celor mai recente estimari ale reprezentantilor CEZ Romania, veniturile companiei au ajuns la un nivel de 1,5 mld. lei (407,6 mil. euro), in crestere fata de rezultatul din 2007 cand a inregistrat 1,3 mld. lei (389,5 mil. euro). Estimarile pentru 2009 indica venituri de 1,6 mld. lei (444,4 mil. euro). In ceea ce priveste profitul operational, anul trecut, conform rezultatelor neauditate, CEZ Romania a inregistrat 237 mil. lei (64,4 mil. euro), peste bugetul de 232 mil. lei (63 mil. euro) estimat, iar pentru 2009 si-a propus un profit operational de 311 mil. lei (86,4 mil. euro).
CEZ este prezent, din 2005, si in Romania, dupa preluarea filialei de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia de la statul roman. CEZ Romania este format din patru companii, respectiv CEZ Distributie, CEZ Vanzare, CEZ Trade si CEZ Servicii.
Grupul mai este implicat, in Romania, in constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda si constructia unui nou grup energetic, cu o capacitate de 400 MW, la termocentrala de la Galati - proiect realizat impreuna cu Termoelectrica. Investitia de la Galati este evaluata la 300-400 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO