Companii

Chinezii riscă să dea bani înapoi statului român: Haier concediază 400 de oameni, dar crearea de locuri de muncă a fost susţinută cu ajutor de stat. „Contează dacă e o situaţie temporară sau nu. E posibil ca ministerul să le ia total sau parţial banii înapoi“

Fabrica Haier se află în Parcul Industrial Allianso din Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, ocupând o suprafaţă de 63.000 mp.

Fabrica Haier se află în Parcul Industrial Allianso din Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, ocupând o suprafaţă de 63.000 mp.

Autor: Cristina Roşca

06.02.2024, 00:07 11215

♦ Unitatea de producţie din România a necesitat o investiţie de peste 70 mil. euro, din care o treime a fost ajutor de stat ♦ În proiectul de ajutor de stat, chinezii şi-au asumat 740 de locuri de muncă, dar au creat în final 1.000 ♦ Acum, ei disponibilizează 40% din personal ♦ În cazul ajutoarelor de stat, autorităţile monitorizează timp de cinci ani ca parametrii asumaţi să fie respectaţi ♦ Ce înseamnă asta în cazul Haier?

Grupul chinez Haier, care în 2021 deschidea - după o investiţie de peste 70 mil. euro - o fabrică de frigidere în judeţul Prahova, u­nul dintre cele mai mari pro­iecte de profil din industrie, anunţă acum dispo­nibilizarea a 40% din personalul unităţii de producţie, invocând condiţiile dificile din piaţă. În contextul în care fabrica avea 1.000 de sala­riaţi, înseamnă că 400 de oameni îşi vor pierde locul de muncă.

„Haier Tech şi-a anunţat intenţia de a reor­ganiza activităţile de producţie şi de a redimen­siona temporar forţa de muncă în fabrica sa din Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova. Acest proiect se datorează condiţiilor nefavorabile de piaţă - contracţia pieţei şi scăderea cererii pe toate categoriile - care persistă, consecinţă a efectului postpandemic şi a recentei crize din Europa şi de la nivel mondial. În combinaţie cu o rată ridicată a inflaţiei, cu creşterea preţurilor la ener­gie şi pe lanţul de furnizori, creşteri gene­rate de tensiunile geopolitice, mediul actual de piaţă afectează negativ operaţiunile de produc­ţie ale companiei“, spun oficialii Haier.

Unitatea de fabricaţie din România, care a fost oficial deschisă în urmă cu circa doi ani, a necesitat o investiţie de peste 70 mil. euro, din care o treime ajutor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO