Companii

Cine zgarie norii pe piata romaneasca

24.03.2006, 00:00 19

Foarte des intalnite in State Unite, Asia, dar si in Europa de Vest, imobilele de tip zgarie-nori in sensul clasic lipsesc cu desavarsire pe piata romaneasca, unde cele mai inalte cladiri au aproximativ 100 de metri.

Exclusivitatea de care s-a bucurat multi ani hotelul Intercontinental, de simbol al zgarie-norilor din Capitala, a fost amenintata tot mai mult in ultimii ani de imobile de birouri precum BRD Tower (din zona Piata Victoriei) sau Charles de Gaulle Plaza (din zona Aviatorilor), dar mai ales de proiectele de apartamente anuntate pentru diverse cartiere din Capitala. Astfel, pe lista cladirilor inalte din Capitala se afla in prezent in principal imobile de birouri.

Turnul BRD este cea mai inalta caldire din zona Pietei Victoria si se apropie ca inaltime de 90 de metri (mai exact 87 de metri), avand aproape 20 de etaje. Acesta a fost construit de grupul francez Vinci pentru BRD Societe Generale in perioada 2003-2004. Investitia implicata este estimata la aproximativ 50 de milioane de euro.

Bucharest Financial Plaza este un alt concurent important pe piata imobilelor de birouri inalte din Capitala. Cu aproximativ 80 de metri inaltime si 17 etaje, cladirea a fost construita in a doua parte a anilor ''90, fiind cunoscuta si sub denumirea de cladirea Bancorex.

Cel mai recent imobil de birouri de anvergura realizat pe piata Capitalei este Charles de Gaulle Plaza - 62 de metri inaltime -, dezvoltat de compania Avrig 35. Detinut de Avrig 35 si de fondul de investitii austriac CA Immo, imobilul de birouri are 15 etaje si gazduieste in prezent sediul operatorului de telefonie mobila Connex, dar si al unor institutii financiar-bancare precum Raiffeisen Bank sau HVB Bank.

Un alt imobil de birouri cu aproape 20 de etaje supraterane urmeaza sa fie dezvoltat in zona Bisericii Armenesti din Capitala de catre compania Millenium Estate. Milleniun Business Center, caci aceasta este denumirea sa, urmeaza sa aiba in total 24 de niveluri (supraterane si subterane) si va fi livrat pe piata in toamna acestui an, urmand sa aiba o inaltime de peste 70 de metri.

Hotelul Intercontinental a fost dezvoltat in anii ''70, avand aproape 25 de etaje si o inaltime de peste 80 de metri.

Piata Presei Libere, Palatul Parlamentului si blocul Ascensorul sunt, la cate 100 de metri inaltime, alte proiecte emblematice pentru Bucuresti.

Compania indiana Asmita a anuntat la sfarsitul anului trecut ca va investi 150 de milioane de euro pe segmentul rezidential din Romania. Cel mai important proiect al indienilor era dezvoltarea primului ansamblu de locuinte in blocuri turn de pe piata locala, situat langa podul Mihai Bravu.

Lucrarile sunt programate sa inceapa in primavara acestui an, urmand ca primele blocuri turn sa fie defi-nitivate in al doilea trimestru al anului viitor.

Potrivit datelor disponibile, com-plexul Asmita Gardens va fi dezvoltat pe un teren de 27.000 de metri patrati si va cuprinde sapte cladiri, fiecare cu cate 16 sau 24 de etaje, dezvoltate in doua etape, cu 780 de apartamente cu unul, doua sau trei dormitoare.

Impact, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari locali, a anuntat la randul sau ca are in proiect o dezvoltare imobiliara de anvergura in domeniul rezidential. Proiectul, denumit Cardinal Towers Development, are o valoare estimata la aproximativ 420 de milioane de euro si ar putea fi dezvoltat pe o suprafata de circa 100 de hectare in zona padurii Baneasa.

Cea mai importanta componenta a proiectului este reprezentata de cinci cladiri multifunctionale, denumite "Turnurile Cardinale", care au inspirat de altfel si denumirea proiectului. Unele dintre acestea ar urma sa aiba peste 100 de metri, devenind astfel cele mai inalte cladiri din Bucuresti.

Proiectul implica locuinte si spatii pentru activitati social-educative, pentru 5.000 de familii, dar si spatii de birouri si spatii comerciale si s-ar putea derula pe o perioada de 6 ani.

Un alt proiect de anvergura care va include imobile foarte inalte este Esplanda. Cu un nivel al investitiilor estimate ce se apropie de un miliard de euro, Esplanada este situat in plin centrul Capitalei, pe un teren de peste zece hectare delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda.

Proiectul urmeaza sa fie dezvoltat sub forma unui parteneriat public-privat. Contractul pentru acest proiect urmeaza sa fie semnat in aceasta primavara, potrivit reprezentantilor Guvernului roman, compania care a castigat proiectul fiind gigantul american TriGranit, prezent cu activitati in domeniul imobiliar din Europa Centrala si de Est.

Potrivit planurilor prezentate de reprezentantii TriGranit, ansamblul Esplanada va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 75.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 30.000 de metri patrati si spatii comerciale insumand 40.000 de metri patrati.

Proiectul prevede constructia unor imobile cu o inaltime maxima de 20 de etaje. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels